Zo krijg je die vervelende uiengeur van je handen

123m_ajuin_ui_koken_snijden_2022.jpg

dossier Ajuinen hebben heel wat te bieden. Ze zorgen niet alleen voor smaak in je gerecht, een ui is ook een zeer gezonde groente.

Lees ook: Waarom wenen we bij het snijden van ui en wat kunt u eraan doen?

Hoe gezond is een ajuin?

Net zoals prei en sjalot – twee van zijn dichtste familieleden – bevat ui relatief veel quercetine, een antioxidant die het hart en de bloedvaten soigneert en de groei van ongewenste cellen, zoals bv. kankercellen, afremt. Ui bevat ook veel mineralen en vitamines (vooral vitamine C) en verstevigt de botten en het bindweefsel. 
Omdat ze veel zwavel bevatten, zijn uien ook goede ontstekingsremmers en versterken ze ons immuunsysteem. De ui wordt beschouwd als een natuurlijk antibioticum.

Redenen genoeg dus om dagelijks een paar uien in je gerechten te verwerken, maar nadien ruiken je vingers en handen nog urenlang naar ajuinen... 

Lees ook: Alles wat je moet weten over de ui

Hoe krijg je de uiengeur van je handen?

  • Wassen met water en zeep alleen volstaat meestal niet. Wat wel werkt, is je handen eerst inwrijven met citroensap (voor wie geen last heeft van droge huid) of met een zoutpapje (een lepel zout gemengd met wat water) voor je ze wast met water en zeep. Aangezien zowel zout als citroen je handen uitdrogen, gebruik je daarna best een vochtinbrengende handcrème.
  • Een andere mogelijkheid, die huidvriendelijker is en minder omslachtig, is om je handen tijdens het spoelen onder koud stromend water gedurende een paar minuten over een voorwerp in inox of chroom te wrijven. Je kraan of je gootsteen bijvoorbeeld, of een grote lepel uit roestvrij staal. De zwavelmoleculen in de uien, die verantwoordelijk zijn voor de kwalijke geur, reageren met de chroom (in het roestvrij staal) en worden daardoor geneutraliseerd. Voor knoflook werkt het ook!

Lees ook: Hoe gezond is look?

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram