Computermodel voorspelt risico op zwangerschapscomplicaties

123-txt-pregn-sympt-dr-zw-oz-09-18.jpg

nieuws

Een computermodel dat het risico op zwangerschapsdiabetes en -vergiftiging al vroeg in de zwangerschap kan voorspellen, blijkt succesvol. Dat is een van de voornaamste conclusies uit het promotieonderzoek aan het UMC Maastricht. Op basis van een betrouwbare risico-inschatting kunnen verloskundigen en gynaecologen gericht advies geven om ongewenste complicaties te voorkomen. Bovendien kan het voorschrijven van calciumsupplementen aan zwangere vrouwen het risico op zwangerschapsvergiftiging met een kwart verlagen. 

Tijdens de zwangerschap kunnen er diverse complicaties optreden, zoals zwangerschapsvergiftiging en zwangerschapsdiabetes. Verschillende factoren, die met name leefstijlgerelateerd zijn, kunnen het risico daarop beïnvloeden. In het Maastricht UMC+ is een wetenschappelijk onderzoek gestart onder de naam EXPECT-studie om risicofactoren eerder te kunnen opsporen en bij te sturen indien dat nodig is. Inmiddels hebben zo’n 3000 vrouwen aan het onderzoek meegedaan. 

Voorspellen
Om een betere risico-inschatting te kunnen maken, onderzocht men de effectiviteit van verschillende internationale voorspelmodellen in de Limburgse populatie. Dat resulteerde in een toepasbaar en betrouwbaar voorspelmodel voor zwangerschapsdiabetes en -vergiftiging. Het gebruik ervan helpt specialisten om de zwangerschapszorg op maat aan te bieden en steeds verder te verbeteren. Voor iedere zwangere vrouw kan een zorgplan opgesteld worden, gebaseerd op  basis van haar persoonlijke risicoprofiel. 

Aspirine en calcium
Als een zwangere vrouw een verhoogd risico blijkt te hebben op een complicatie, kunnen maatregelen worden genomen. Dat zit voor een groot deel in het aanpassen van de persoonlijke leefstijl, maar er zijn ook andere opties. Zo is bijvoorbeeld bekend dat een lage dosis aspirine een positief effect heeft op het voorkomen van zwangerschapsvergiftiging. Ook calciumsupplementen kunnen een aanzienlijke gezondheidswinst opleveren. Indien het wordt voorgeschreven aan alle zwangere vrouwen verlaagt het de kans op pre-eclampsie (een vorm van zwangerschapsvergiftiging) met 25 procent. 

Hoge bloeddruk en suikerziekte
Zwangerschapsvergiftiging is een verzamelnaam voor een aantal ernstige complicaties die kunnen optreden als gevolg van een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. Zo’n vijf procent van alle zwangere vrouwen krijgt te maken met een vorm van zwangerschapsvergiftiging, zoals pre-eclampsie of het HELLP-syndroom. Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke vorm van de alom bekende suikerziekte, die zich kenmerkt door een teveel aan glucose in bloed. Het risico van deze diabetesvorm is dat de baby vaak te groot wordt geboren en ook een groter risico loopt om later in het leven diabetes te krijgen. De moeder heeft eveneens een hoger risico op diabetes type 2.

Laatst bijgewerkt: september 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram