L-theanine tegen angst en stress?

dossier

L-theanine is een aminozuur dat van nature voorkomt in groene en zwarte thee, en in kleinere hoeveelheden in bepaalde paddenstoelen. Steeds vaker wordt het ook als supplement aangeboden in de vorm van capsules, tabletten of poeder. L-theanine staat vooral bekend om zijn kalmerende effect zonder dat het suf maakt. Maar wat zegt de wetenschap over de werking van L-theanine, en zijn er bijwerkingen waarmee je rekening moet houden?

Lees ook: Stressmanagement: hoe kan je stress verminderen?

Werking en voordelen van L-theanine

Getty_supplement_pillen_2025.jpg

© Getty Images

L-theanine heeft een invloed op de hersenen en bevordert de aanmaak van neurotransmitters zoals GABA, dopamine en serotonine. Deze stoffen spelen een rol bij stemming, slaap en stressregulatie. Het effect van L-theanine wordt vaak omschreven als een gevoel van rust en mentale helderheid, zonder slaperigheid.

Helpt tegen stress en angst

Verschillende klinische studies tonen aan dat L-theanine kan helpen bij het verlagen van stress en angst, zeker in stressvolle situaties. In een analyse van vijf gecontroleerde studies ervaarden de meeste deelnemers een significante daling van hun stressniveaus na inname van L-theanine.

Verbeterde concentratie

Wanneer L-theanine gecombineerd wordt met cafeïne (zoals die in thee voorkomt), blijkt het de alertheid, focus en cognitieve prestaties te verbeteren. Dit effect is vooral interessant voor mensen die vaak multitasken of langdurig geconcentreerd moeten werken.

Ondersteuning van het immuunsysteem

L-theanine zou ook bijdragen aan een sterker immuunsysteem. Onderzoek suggereert dat het de kans op infecties van de bovenste luchtwegen kan verkleinen en een ontstekingsremmend effect heeft in de darmen.

Slaapkwaliteit en ontspanning

Hoewel het niet slaapverwekkend is, kan L-theanine indirect bijdragen aan een betere nachtrust door het bevorderen van ontspanning. Een dosis van 200 tot 400 mg per dag bleek in studies de slaapkwaliteit bij zowel volwassenen als kinderen met ADHD te verbeteren.

Andere mogelijke voordelen

Er zijn aanwijzingen dat L-theanine een ondersteunende rol kan spelen bij kankertherapieën, omdat het mogelijk de werking van bepaalde chemotherapeutica versterkt. Ook lijkt het te helpen bij het reguleren van de bloeddruk bij mensen die gevoelig zijn voor stress.

Lees ook: Podcast over stress en burn-out: hoe voorkomen en behandelen?

Waar kan je L-theanine kopen?

L-theanine is verkrijgbaar in natuurwinkels, apotheken, drogisterijen en online. Je vindt het meestal in de vorm van:

  • Tabletten of capsules (vaak 100 of 200 mg per stuk)
  • Poeder om op te lossen in drank
  • Combinatiesupplementen met bijvoorbeeld cafeïne of GABA

Voor wie liever geen supplementen neemt, blijft groene thee een natuurlijke bron van L-theanine. Let wel: de hoeveelheid in een kopje thee is relatief laag vergeleken met supplementen.

Lees ook: 7 vroege symptomen van een burn-out

Bijwerkingen L-theanine

Over het algemeen wordt L-theanine als veilig beschouwd, zowel in thee als in supplementvorm. Toch zijn er enkele aandachtspunten:

  • Bij gebruik van groene thee kunnen hoge doses cafeïne leiden tot bijwerkingen zoals misselijkheid, maagklachten of prikkelbaarheid.
  • Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven doen er goed aan om hun cafeïne-inname te beperken.
  • Mensen die chemotherapie ondergaan moeten voorzichtig zijn. Bepaalde stoffen in groene thee, zoals EGCG, kunnen de werking van sommige medicijnen beïnvloeden. Overleg in dat geval altijd met je arts.
  • Hoewel zeldzaam, kunnen sommige mensen licht gevoelige reacties ervaren bij het starten van een L-theanine supplement, zoals hoofdpijn of duizeligheid.

Er is geen officiële aanbevolen dagelijkse dosis voor L-theanine. In studies varieerde de dosering tussen 100 en 400 mg per dag. Start bij voorkeur met een lage dosis en verhoog geleidelijk indien nodig, en altijd na overleg met een arts of gezondheidsprofessional.

Lees ook: Stress: het verschil tussen gespannen en overspannen zijn

Bronnen:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.psychiatrist.com
https://apjcn.nhri.org.tw
https://www.sciencedirect.com
https://aacrjournals.org
https://www.mdpi.com
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2025

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram