Hoe kan je stress verminderen?

nieuws We worden vandaag overstelpt met nieuws over dreigende sluitingen en faillissementen. Vragen als 'Moet ik me zorgen maken over mijn job?' houden werknemers bezig. Maar ook andere zaken zorgen voor werkstress, zoals een to-do list die je niet afgewerkt krijgt of een confrontatie met een ontevreden klant. Zelfvertrouwencoach Inge Ketels geeft een aantal tips om te kunnen omgaan met stress, zorgen, paniek en angst. Wees jezelf bewust van het (angst)beeld dat je hebt van een situatie

bv. Je vertrekt van je werk naar huis, komt in de file terecht en ziet denkbeeldig al een huilend dochtertje en boze kleuterjuf voor je staan, omdat je te laat bent.

2. Vraag jezelf af: 'Is het wel waar?'

bv. Je calculeert iedere dag genoeg tijd in voor een file. In werkelijkheid ben je 9 op de 10 keer op tijd.

3. Verander je beeld. Maak een beeld dat wel klopt en dat je vertrouwen geeft

bv. Zie jezelf veilig en op tijd aankomen met je auto. Dochter gelukkig en enthousiast. Glimlachende lerares. Je weet dat je in noodgeval de ouders van speelkameraadjes kan bellen.

4. Bespreek je situatie, zoek hulpbronnen

bv. Zorg dat je telefoonnummers van ouders van speelkameraadjes of van iemand die in de buurt woont bij de hand hebt voor noodgevallen.

Door je beeld te veranderen, stop je de vicieuze cirkel van stress. Je gebruikt hierbij je beeldend vermogen. En dat kan je op zich erg goed, want dat doe je ook – in negatieve zin weliswaar – bij bezorgdheid, stress of angst.

Lees ook:


Laatst bijgewerkt: november 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram