Gerelateerde artikels
Moet je verse kruiden wassen?
In dit artikel
Moet je verse kruiden wassen?
dossier Verse kruiden zijn een smaakvolle en goede vervanger van zout. Kruiden zoals peterselie, koriander, munt of tijm bieden een gezonder alternatief om je gerechten op smaak te brengen. Maar hoe zit het met het wassen van deze smaakmakers, moet dat eigenlijk wel?
Waarom wassen belangrijk is

© Getty Images / tuinkruiden spoelen voor gebruik
Ja, idealiter was je verse kruiden voordat je ze gebruikt, ook als ze uit een zakje komen van de supermarkt of uit een maaltijdbox. Verse kruiden kunnen tijdens de teelt in contact zijn gekomen met mest of vervuild water. Hierdoor kunnen ziekteverwekkers zoals bacteriën of parasieten aanwezig zijn. Zeker als je de kruiden rauw gebruikt, bijvoorbeeld in een salade, over een soep of in een dressing, is het belangrijk om ze goed te spoelen.
Hoe was je verse kruiden?
Het is heel eenvoudig:
- Spoel de kruiden vlak voor gebruik voorzichtig af onder koud, stromend water. Meer tere kruiden zoals basilicum of dille, dompel je liever onder in een kom met water.
- Verwijder eventueel zichtbaar zand of vuil.
- Dep de kruiden daarna voorzichtig droog met een schone handdoek of keukenpapier.
Wassen onder de kraan verwijdert vuil en een deel van de bacteriën, maar niet altijd alle pesticiden. Je kunt kruiden (vooral als je ze niet biologisch koopt) ook kort laten weken in een kom water met 3 eetlepels zout of een scheutje azijn. Spoel daarna altijd goed na met schoon water.
Moet je kruiden uit eigen tuin spoelen?
Ook zelfgekweekte kruiden moet je wassen. Hoewel je precies weet waar ze vandaan komen, kunnen ook tuinplanten in contact komen met vervuilde aarde, huisdieren of regenwater dat van bijvoorbeeld een dak druipt. Bovendien kunnen er zand- of stofresten aan zitten. Was ook deze kruiden pas vlak voor gebruik. Spoel ze af zoals hierboven beschreven en droog ze voorzichtig af.
Bewaartip: Als je je zelfgekweekte of gekochte kruiden wilt bewaren, wikkel ze dan in een licht vochtige theedoek en doe ze in een open of geperforeerde plastic zak in de groentelade van de koelkast. Zo blijven kruiden zoals rozemarijn, bieslook en tijm tot een week goed. Spoel ze pas vlak voor gebruik om schimmelvorming te voorkomen.
Zijn verse kruiden gevaarlijk voor je gezondheid?
Nee, zolang je verse kruiden met mate gebruikt en goed reinigt, zijn ze veilig en gezond. Sommige kruiden bevatten van nature aromastoffen of ‘plantengifstoffen’, zoals thujon in salie of bepaalde stoffen in basilicum, die in hele grote hoeveelheden schadelijk kunnen zijn. Maar volgens het Voedingscentrum is de kans dat je hiervan ziek wordt klein. Als je gevarieerd eet en niet dagelijks grote hoeveelheden van dezelfde kruiden gebruikt, is er niets aan de hand.
Lees ook: Geeft verse basilicum kans op voedselinfecties?
Bronnen:
auteur:
Lotte Poté,
gezondheidsjournalist