Zwangerschapsdiabetes: doe mee aan het Melinda-project

123-vr-zw-buik-diab-glucosetest-04-19.png

nieuws

Vrouwen met zwangerschapsdiabetes blijven een sterk verhoogd risico hebben om type 2 diabetes te ontwikkelen. Een gezonde levensstijl aanhouden na de zwangerschap blijft dan ook heel belangrijk voor het hele gezin. Door meer te bewegen, te zorgen voor een gezond gewicht en een gezonde voeding, kan je het risico om diabetes te krijgen verlagen. Het is voor jonge moeders vaak een uitdaging om een gezonde levensstijl na de zwangerschap vol te houden. Daarom werd Melinda project gestart, een samenwerking van 7 Vlaamse ziekenhuizen. Hierbij wil men jonge moeders die reeds verhoogde bloedsuikers hebben kort na een zwangerschap met zwangerschapsdiabetes, ondersteunen door middel van een app en telefonische coaching om op hun eigen ritme van thuis uit een gezonde levensstijl te kunnen aanhouden.

Het Melinda project is een studie rond de promotie van een gezonde levensstijl bij vrouwen met een voorgeschiedenis van zwangerschapsdiabetes. Dit project is een samenwerking met 7 verschillende centra: UZ Leuven, OLV Aalst, UZA, AZ Groeninge Kortrijk, GZA Antwerp, AZ Klina Brasschaat en Imelda Bonheiden.

Ongeveer 50 procent van alle vrouwen met een voorgeschiedenis van zwangerschapsdiabetes, zal diabetes ontwikkelen binnen de 10 jaar na de bevalling. Vrouwen die reeds prediabetes ontwikkelen binnen de 6 maanden na de bevalling hebben een bijzonder hoog risico, aangezien ongeveer 50 procent van hen diabetes zal ontwikkelen binnen de 5 jaar na de bevalling. Het is dan ook belangrijk om beter te begrijpen hoeveel vrouwen met een recente voorgeschiedenis van zwangerschapsdiabetes een gestoorde glucosetolerantie ontwikkelen vroeg na de bevalling en wie juist een verhoogd risico heeft. Zo kunnen de lange termijn opvolging en levensstijlinterventies beter aangepast worden aan het risicoprofiel van vrouwen met een voorgeschiedenis van zwangerschapsdiabetes.

Doel van het Melinda project
Jonge moeders hebben vaak weinig tijd om deel te nemen aan intensieve, individuele coaching programma’s. Levensstijlinterventies dienen aangepast te worden aan de noden van deze vrouwen met een drukke agenda. Omdat een telefonische en mobiel gebaseerde levensstijlinterventie van op afstand kan worden doorgevoerd door middel van een app, zal een dergelijke levensstijlinterventie hoofdzakelijk thuis kunnen worden uitgevoerd en kan dit zo een gezonde levensstijl stimuleren op lange termijn.

Het doel van het Melinda project is enerzijds om te evalueren hoeveel vrouwen met een voorgeschiedenis van zwangerschapsdiabetes prediabetes of diabetes ontwikkelen op basis van de 75g orale glucose tolerantie test (OGTT) 6 - 16 weken na de bevalling en wat de risicofactoren zijn voor het ontwikkelen van glucose-intolerantie vroeg na de bevalling. Het hoofddoel van deze studie is om de efficiëntie en haalbaarheid van een telefonische en mobiel gebaseerde levensstijlinterventie te onderzoeken bij vrouwen met prediabetes na een recente voorgeschiedenis van zwangerschapsdiabetes.

Wie kan deelnemen ?
Om deel te kunnen nemen moet men: 18 jaar of ouder zijn, een voorgeschiedenis van zwangerschapsdiabetes hebben en een 75g glucosetest (OGTT) krijgen 6 - 16 weken na de bevalling in een ziekenhuis dat deelneemt aan de studie. Omwille van het verhoogde risico op diabetes, krijgen vrouwen met een voorgeschiedenis van zwangerschapsdiabetes als onderdeel van een normale opvolging een nuchtere 75g OGTT 6-16 weken na de bevalling. Als onderdeel van de studie zal gevraagd worden om tijdens deze OGTT een aantal vragenlijsten in te vullen (o.a. over voeding, fysieke activiteit, depressie, angst en motivatie) en zal een kort klinisch onderzoek gebeuren (lengte, gewicht, buikomtrek en bloeddruk). Dit bezoek duurt dan ook niet langer dan in de normale routine.

Vrouwen met prediabetes vroeg na de bevalling zullen ook uitgenodigd worden om deel te nemen aan een coaching studie waarbij de voordelen van het gebruik van een telefonische en mobiel gebaseerde levensstijlinterventie worden onderzocht om een gezonde levensstijl te stimuleren in vrouwen met prediabetes na een recente zwangerschap met zwangerschapsdiabetes. Als men hiervoor in aanmerking komt, zal een bijkomend toestemmingsformulier gegeven worden om te kunnen deelnemen aan deze interventiestudie. Het primaire eindpunt van deze studie is het bereiken van het vooropgesteld gewichtsdoel na 1 jaar coaching. Voor vrouwen met een gezonde BMI, houdt dit in dat men terug op het gewicht komt van voor de zwangerschap. Indien men overgewicht heeft, wilt dit zeggen dat men minstens 5% gewichtsverlies bereikt. Het doel is om 236 vrouwen te includeren in de interventiestudie.

De deelnemers worden onderverdeeld in een coaching groep en een controlegroep. In welke groep men terecht komt, zal door toeval bepaald worden. Vrouwen in de controlegroep krijgen dezelfde opvolging als in de normale routine en worden verwezen naar de huisarts voor verdere opvolging. In het kader van de studie krijgen ze 1 jaar na de start van de studie een 75g OGTT (ten laste van de studie) om diabetes op te sporen. Tijdens de 75g OGTT worden dezelfde vragenlijsten afgenomen en hetzelfde klinisch onderzoek verricht als bij de start van de studie.

Vrouwen in de interventiegroep krijgen een levensstijlinterventie om een gezonde levensstijl te stimuleren door middel van 1 individuele coaching sessie in het ziekenhuis van ongeveer 1 uur. Verdere coaching gebeurt via een app en maandelijkse telefonische coaching (max. 20 minuten). Via de app zullen deelnemers hun gewicht, buikomtrek en fysieke activiteit kunnen volgen, en wordt gepersonaliseerde informatie, doelen en tips betreffende een gezond en gevarieerd voedings- en beweegpatroon voorzien. Ook deze deelnemers krijgen 1 jaar na de start van de studie een 75g OGTT (ten laste van de studie) om diabetes op te sporen. Tijdens de 75g OGTT worden dezelfde vragenlijsten afgenomen en hetzelfde klinisch onderzoek verricht als bij de start van de studie.

Meer info
www.melindaproject.be/


Laatst bijgewerkt: april 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram