Mag je chocolade die wit uitslaat nog opeten?

Laatst bijgewerkt: juni 2022
123-h-chocolade-wit-05-22.jpg

nieuws Is de paashaas dit jaar zeer gul geweest, dan heb je een paar weken later misschien nog wat chocolade-eieren over. En als je die niet op de ideale manier hebt bewaard, kunnen ze een witte waas vertonen.
Nog opeten of weggooien die handel?  

Chocolade met een witte aanslag ziet er iets minder smakelijk uit en boet in op kwaliteit, maar is niet per se bedorven. Het is het resultaat van een structuurwijziging in de vetkristallen of van een kristallisatie van de suiker. 

Dit zijn de oorzaken van de witgrijze waas:
  • Te vochtig of te grote temperatuurverschillen
    Als gevolg van een hoge luchtvochtigheid (bijvoorbeeld door bewaring van de chocolade in de koelkast) of van te hoge temperatuurschommelingen gaat de suiker in de chocolade kristalliseren waardoor er een grijswitte aanslag ontstaat. Dit wordt suikerbloei genoemd.
  • Te koud of te warm bewaard
    Als de chocolade het te warm of te koud krijgt, verandert de kristalstructuur van de cacaoboter. Dat heeft niet alleen een belangrijke invloed op de smaakbeleving, het doet de chocolade ook wit uitslaan. Een aantal van die nieuwe ‘kruimelige’ kristallen positioneert zich namelijk aan het oppervlak waar het een witte aanslag vormt. Dit wordt vetbloei of bloom genoemd.

Lees ook: Hoelang kan je paaseieren bewaren?

Het beste wat je kunt doen om te weten of het product muf of nog lekker is: bekijk het, ruik eraan en proef. 

Bronnen
https://www.neuhauschocolates.com/nl_BE/veelgestelde-vragen/FAQPage.html
https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema/kopen-koken-bewaren/eten-bewaren/hoe-lang-kan-ik-bewaren/pure-chocolade.aspx


auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram