Mag je chocolade die wit uitslaat nog opeten?
dossier Is de paashaas dit jaar zeer gul geweest, dan heb je een paar weken later misschien nog wat chocolade over. En als je die niet op de ideale manier hebt bewaard, kunnen ze een witte waas vertonen. Nog opeten of weggooien die handel?
Lees ook: Hoe (on)gezond is chocolade?
Waarom krijgt chocolade een witte laag?
- Te vochtig of te grote temperatuurverschillen
Als gevolg van een hoge luchtvochtigheid (bijvoorbeeld door bewaring van de chocolade in de koelkast) of van te hoge temperatuurschommelingen gaat de suiker in de chocolade kristalliseren waardoor er een grijswitte aanslag ontstaat. Dit wordt suikerbloei genoemd. - Te koud of te warm bewaard
Als de chocolade het te warm of te koud krijgt, verandert de kristalstructuur van de cacaoboter. Dat heeft niet alleen een belangrijke invloed op de smaakbeleving, het doet de chocolade ook wit uitslaan. Een aantal van die nieuwe ‘kruimelige’ kristallen positioneert zich namelijk aan het oppervlak waar het een witte aanslag vormt. Dit wordt vetbloei of bloom genoemd.
Lees ook: Hoelang kan je paaseieren bewaren?
Het beste wat je kunt doen om te weten of het product muf of nog lekker is: bekijk het, ruik eraan en proef.
Lees ook: Waarom is chocolade gevaarlijk voor je hond?
Bronnen:
https://www.neuhauschocolates.com
https://www.voedingscentrum.nl