Mag je chocolade die wit uitslaat nog opeten?

dossier

Is de paashaas dit jaar zeer gul geweest? Dan heb je misschien nog wat chocolade over, enkele weken later. Als je de chocolade niet op de juiste manier hebt bewaard, kan er een witte waas verschijnen. Is dat nog eetbaar, of moet je het weggooien?

Lees ook: Hoe (on)gezond is chocolade?

Wat veroorzaakt de witte laag op chocolade?

123-h-chocolade-wit-05-22.jpg

Chocolade met een wit laagje

Chocolade die een witte waas heeft, lijkt misschien minder smakelijk en verliest aan kwaliteit, maar is niet altijd bedorven. De witte laag ontstaat door een verandering in de structuur van de vetkristallen of de kristallisatie van suiker. Dit proces wordt ook wel vetbloei of suikerbloei genoemd.

Oorzaken van de witte waas op chocolade:


  • Te vochtig of te grote temperatuurverschillen: een veelvoorkomende oorzaak van de witte waas is suikerbloei. Dit gebeurt wanneer de chocolade wordt blootgesteld aan te veel vocht, bijvoorbeeld door het bewaren van chocolade in de koelkast. De hoge luchtvochtigheid veroorzaakt dat de suiker in de chocolade kristalliseert, wat resulteert in een grijswitte aanslag op het oppervlak van de chocolade.
  • Te koud of te warm bewaard: Chocolade die te warm of te koud wordt bewaard, kan een verandering in de kristalstructuur van de cacaoboter ondergaan. Dit veroorzaakt vetbloei, ofwel bloom, waarbij kristallen zich aan het oppervlak van de chocolade vormen en een witte aanslag veroorzaken. Dit kan de smaak beïnvloeden, maar het is nog steeds niet schadelijk om te eten, hoewel de kwaliteit minder is.

Lees ook: Hoelang kan je paaseieren bewaren?

Hoe bewaar je chocolade op de juiste manier?

Om te voorkomen dat chocolade een witte waas krijgt, is het belangrijk om het op de juiste manier te bewaren. Zorg ervoor dat je chocolade op een koele, droge plaats bewaart, bij voorkeur tussen de 15 en 18 graden Celsius. Vermijd het bewaren in de koelkast, omdat de hoge luchtvochtigheid en de temperatuurverschillen kunnen leiden tot suikerbloei en vetbloei.

Lees ook: Waarom is chocolade gevaarlijk voor je hond?

Hoe weet je of chocolade nog eetbaar is?

De beste manier om te controleren of chocolade nog lekker is, is door het te bekijken, te ruiken en te proeven. Als de chocolade goed ruikt en de smaak niet is veranderd, is het veilig om te eten, zelfs als er een witte waas aanwezig is. Het is echter belangrijk om te weten dat de smaak en textuur minder kunnen zijn.

Bronnen:
https://www.neuhauschocolates.com
https://www.voedingscentrum.nl

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: april 2025

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt