Hoelang kan je paaseieren bewaren?

dossier Nu de taak van de paasklokken en de paashaas erop zit, kan het schranzen beginnen. Maar hoe worden paaseitjes eigenlijk gemaakt? En belangrijker: hoe lang blijven ze goed?

Lees ook: Waarom is chocolade gevaarlijk voor je hond?

Hoe worden paaseieren gemaakt?

123-chocolade-snoep-paasei-04-17.jpg
Paaseieren worden gemaakt van een pasta van chocolade die bij een temperatuur van 40° bewaard wordt. Om ze de gewenste vorm te geven moet de pasta afkoelen tot ongeveer 30°. Temperen, heet dat met een mooi woord. Hierdoor krijgt de chocolade de gewenste vorm, hardheid en glans. De pasta wordt daarna in een gietvorm gegoten, dat de vorm heeft van een half ei. De gevulde gietvorm wordt daarna omgedraaid om het teveel aan chocoladepasta te kunnen verwijderen. De chocolade die aan de vorm blijft kleven wordt hard en zo ontstaat een holle vorm die gevuld kan worden (o.a. met praliné). Twee halve (al dan niet gevulde) eieren worden dan op elkaar gezet en zo ontstaat een paasei. 


Lees ook: Waarom zwarte paaseitjes beter zijn

Hoe bewaar je chocolade-eieren?

  • Chocolade wordt best bewaard bij een constante temperatuur, idealiter tussen 15 en 18°. Chocolade die voortdurend aan temperatuurschommelingen wordt blootgesteld slaat wit uit. Wordt ze te koud bewaard, dan kan ze gaan “zweten” als ze op kamertemperatuur wordt gebracht. Bij een te hoge temperatuur gaat ze uiteraard smelten.
  • Chocolade houdt ook niet van vochtigheid: ze wordt wit en kan geurtjes gaan opnemen. Bewaar chocolade dus best in een hermetisch gesloten doos waar geen lucht, vochtigheid of geurtjes kunnen binnendringen. En best niet in de koelkast: het is daar niet echt droog en de chocolade kan gaan kristalliseren.
  • Eieren met roomvulling worden daarentegen best wel op een koele plek bewaard. Bij te hoge temperatuur krijgen in de vulling schadelijke micro-organismen de kans om zich te ontwikkelen. 

Lees ook: Waarom is chocolade gevaarlijk voor je hond?

Hoelang kan je chocolade bewaren?

Om ten volle te kunnen genieten van de smaak, worden chocolade-eieren best binnen de acht dagen na aankoop geconsumeerd, vooral als het gaat om eieren met roomvulling. Donkere chocolade (fondant of puur) kan langer worden bewaard dan witte, maar na anderhalf jaar wordt ze toch best alleen nog verwerkt in keukengerechten. Melkchocolade verliest zijn kwaliteit na ongeveer zes maanden.

Lees ook: Is chocolade goed voor je hersenen?

Bron:
www.afsca.be


Laatst bijgewerkt: april 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram