Is chocolade goed voor je hersenen?

123-chocolade-stukken-170_10.jpg

nieuws

Uit een Japans onderzoek blijkt dat je concentratievermogen een boost krijgt als je elke dag een stukje pure chocolade eet. Schitterend nieuws voor liefhebbers, al moet je deze stelling wel met een korrel zout nemen.

Het gaat om een kleinschalig onderzoek, met slechts 18 deelnemers tussen 20 en 31 jaar oud. De ene groep mocht een maand lang elke dag 24 gram witte chocolade eten, de anderen kregen telkens 24 gram pure chocolade. Zowel voor, als tijdens en na de test bestudeerden de onderzoekers het concentratievermogen, de verwerkingssnelheid van de hersenen, de hersendoorbloeding en de aanwezigheid van stoffen die de hersencellen beïnvloeden, zoals theobromine, een bestanddeel van zwarte chocolade. 

Uit de studie bleek dat de pure chocolade effectief een positieve impact had op de hoeveelheid theobromine en het concentratievermogen, zelfs tot drie weken na de studie. De wetenschappers hebben tot nog toe geen verklaring voor hun bevindingen, maar blijven toch sceptisch. Het ging om een klein verschil, en bovendien bevat chocolade, ook de zwarte, nog steeds veel vet en suiker.

Bronnen:
www.gezondheidenwetenschap.be
www.nhs.uk
www.nejm.org

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021
Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen? Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen?
Vista-life pharma

Onze vitamine D is op het laagste niveau in de winter en het voorjaar. Ontdek hoe vitamine D op peil te brengen en geniet van zijn weldaden.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram