Waarom zwarte paaseitjes beter zijn

123-paaseitjes-snoep-choclade-170_03.jpg

nieuws Chocolade is misschien slecht voor de lijn en voor de tanden, maar het is goed voor het hart. Het moet dan wel om ‘zwarte’, suikervrije chocolade (minstens 70 procent cacao) gaan.

Recent onderzoek toont namelijk aan dat cacao en chocolade rijk zijn aan zogenaamde antioxydantia, met name flavonoïden en polyfenolen. Deze stoffen, die ook in bv. fruit en rode wijn voorkomen, zouden mogelijk een gunstig effect hebben op hart- en vaatziekten. Ze zouden enerzijds de oxydatie van het LDL-cholesterol (het ‘schadelijke’ cholesterol) tegengaan, waardoor het zich niet kan afzetten in de wand van de slagaders. Anderzijds zou cacao de productie van het ‘goede’ HDL-cholesterol stimuleren. De cacao in de chocolade verlaagt mogelijk ook de bloeddruk doordat het de bloedvaten ontspant, waardoor het mogelijk ook de kans op een hartaanval of een hersentrombose vermindert.

Dat betekent echter niet dat u zich nu op de paaseitjes moet storten. Chocolade – ook pure, zwarte chocolade – bevat namelijk veel suiker en vetten, zowel verzadigde als onverzadigde, en is dan ook een echte caloriebom. Bovendien verhoogt verzadigd vet de kans op hartziekten. Om te genieten van de gunstige effecten van cacao op cholesterol en bloeddruk volstaat ong. 10 g pure chocolade per dag, dat is ongeveer een tiende chocoladereep…


Laatst bijgewerkt: maart 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram