Hoe (on)gezond is chocolade?

dossier

Chocolade op zichzelf is niet per se slecht voor je, maar de hoeveelheid en kwaliteit van de chocolade die je eet kan van invloed zijn op je gezondheid. Een woordje uitleg.

Lees ook: Is chocolade goed voor je hersenen?

De meeste chocolade die wij consumeren is helaas zodanig bewerkt dat ze maar weinig cacao en veel meer suiker en vet bevat. Veel chocolade eten werkt dan ook gezondheidsproblemen in de hand, zoals overgewicht, tandbederf en een verhoogd risico op diabetes en hartziekten. Kies in de plaats van witte of melkchocolade dus liever voor pure chocolade met minstens 70 % cacao en zo weinig mogelijk toegevoegde suikers en vetten. In dat geval kan je wel de gezondheidsvoordelen meepikken.

Lees ook: Maakt chocolade je echt dik?

Witte, bruine of zwarte chocolade?

Getty_chocolade_cacao_2023.jpg

© Getty Images

Eén feit is duidelijk voor chocolade: hoe zuiverder en donkerder de chocolade, hoe groter de gezondheidsvoordelen. Rauwe chocolade of minimaal verwerkte pure chocolade met een hoog gehalte aan cacaobestanddelen is dus veel gezonder dan melkchocolade en witte chocolade. Pure chocolade heeft 50 tot 90 procent cacaobestanddelen, terwijl melkchocolade amper 10 tot 30 procent bevat. Witte chocolade is pure cacaoboter en biedt helemaal geen gezondheidsvoordelen.

Lees ook: Chocolade beïnvloedt onze emoties

Gezondheidsvoordelen van zwarte chocolade

Pure chocolade biedt mineralen en polyfenolische verbindingen zoals antioxidanten en flavonoïden. Chocolade is vooral rijk aan flavanolen zoals epicatechine en catechine, evenals anthocyanen en fenolzuren. Al deze stoffen beschermen je tegen ontstekingen, stimuleren je hersenfunctie en versterken je immuunsysteem en cardiovasculaire gezondheid. De antioxidanten helpen het slechte cholesterolgehalte (LDL) te verlagen en voorkomen dat je slagaders dichtslibben. De flavanolen zorgen voor een iets lagere bloeddruk en een vlottere bloedcirculatie. Pure chocolade bevat daarnaast ook theobromine, dat je net als cafeïne een energieboost geeft en je alertheid vergroot. 

Helaas geldt ook hier weer: trop is te veel. Aangezien chocolade, zelfs zwarte, veel calorieën bevat, kan je er beter met mate van genieten. Vergeet ook niet dat extra ingrediënten die aan de chocolade worden toegevoegd, zoals karamel bijvoorbeeld, een deel van de gezondheidsvoordelen tenietdoen. 


Lees ook: Waarom zwarte paaseitjes beter zijn

Bronnen:
https://www.medicalnewstoday.com
https://www.healthline.com
https://www.webmd.com

Lees ook: Waarom is chocolade gevaarlijk voor je hond?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram