10 manieren om zelf je bloedsomloop te verbeteren

123_anemie_bloedcellen.jpg

dossier

Het lichaam heeft ongeveer 60.000 kilometer aan bloedvaten. Samen met je hart en andere spieren vormen ze de bloedsomloop. Dit netwerk van wegen voert het bloed naar alle hoeken van je lichaam. Maar als je bloedcirculatie slecht is, vertraagt of blokkeert de bloedstroom. Dat betekent dat de cellen in je lichaam niet alle zuurstof en voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben.

Dat kan je merken aan koude of gevoelloze handen of voeten, een droge huid en broze nagels. Door een slechte bloedsomloop kan ook je haar uitvallen, vooral op je voeten en benen. Sommige mannen hebben moeite om een erectie te krijgen of te behouden. Bij diabetespatiënten met een slechte bloedsomloop genezen schrammen, zweren of wonden langzamer.

Zo kan je jouw bloedcirculatie verbeteren

  1. Een eerste belangrijke tip: stop met roken. Nicotine tast de wanden van de slagaders aan en maakt het bloed zo dik dat het er niet doorheen kan. 
  2. Controleer ook geregeld je bloeddruk, want een hoge bloeddruk kan je slagaders verharden en de bloedstroom belemmeren.
  3. Bloed bestaat voor ongeveer de helft uit water. Om het bloed in beweging te houden, is het dus belangrijk dat je gehydrateerd blijft. Streef naar acht glazen water per dag. Als je sport of als het buiten warm is, drink je beter nog meer water.
  4. Sta recht achter je bureau. Urenlang zitten verzwakt de beenspieren en vertraagt de bloedstroom in de benen, wat een stolsel kan veroorzaken. Als je rechtstaat, werken de kleppen in je beenaderen, waardoor het bloed naar het hart wordt gestuurd.
  5. Doe aan yoga. Bewegen bevordert sowieso al het zuurstoftransport naar je cellen. Yoga is een weinig belastende vorm van lichaamsbeweging die onder andere bestaat uit buigen, strekken en draaien. Door de draaibewegingen wordt het bloed naar je organen gevoerd. In de omgekeerde yogahoudingen verplaatst het bloed van de onderste helft van je lichaam zich naar je hart en hersenen.
  6. Door aërobe beweging, zoals rennen, fietsen, wandelen, zwemmen,... neem je meer zuurstof op en breng je die naar je spieren. Dit laat je bloed pompen, maakt je hart sterker en verlaagt je bloeddruk.
  7. Doe squats. Deze vorm van krachttraining laat niet alleen je bloed pompen, het helpt ook je bloedsuiker te verlagen en helpt bij rugpijn.
  8. Draag compressiesokken. Compressiesokken drukken een beetje op je benen, zodat je bloed niet te lang blijft hangen. In plaats daarvan gaat het terug naar je hart.
  9. Eet vaker plantaardige producten en vette vis en verminder je inname van vlees. De omega-3-vetzuren in vette vis bevorderen de gezondheid van hart en bloedvaten en verbeteren de bloedsomloop. Eet daarnaast veel groente en fruit, beperk verzadigde vetten in onder andere rood vlees en kaas en vermijd te veel zout. Zo hou je je gewicht, cholesterol en bloeddruk onder controle en je slagaders vrij.
  10. Al is het effect maar tijdelijk, een bad is een prima manier om je bloedsomloop op gang te brengen. Warm water maakt je slagaders en aders wat wijder, waardoor er meer bloed wordt doorgelaten. Een kop thee drinken heeft hetzelfde effect. De antioxidanten in groene en zwarte thee bevorderen bovendien de gezondheid van hart en bloedvaten en kunnen de bloedsomloop verbeteren.

Bronnen:
https://www.webmd.com
https://www.medicalnewstoday.com


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram