Maakt chocolade je echt dik?

Laatst bijgewerkt: april 2022
123m-voeding-chocolade-4-11-20.jpg

nieuws

Chocolade is een calorierijk voedingsmiddel. Maar maakt het je echt dik, als het maar een klein deel vormt van je algemene levensstijl en dieet?

Je zou misschien denken dat de calorieën in chocolade onvermijdelijk leiden tot gewichtstoename. En toch... Een Brits team (Anglia Ruskin University) analyseerde gegevens van ongeveer 14.000 Britse volwassenen (ouder dan 20), die geen diabetes hebben en representatief zijn voor de algemene bevolking. Zij werden ongeveer tien jaar gevolgd en rapporteerden op bepaalde tijdstippen hun chocoladeconsumptie. De onderzoekers gingen het verband na met de body mass index (BMI) en de tailleomtrek. Ze brachten correcties aan voor factoren zoals sociaal-demografische kenmerken, levensstijl, gezondheidstoestand en een reeks voedingsparameters.

Lees ook: Is chocolade goed voor je hersenen?

Het resultaat is verrassend

  • Ongeveer één op de tien deelnemers (11%) eet regelmatig chocolade. In deze groep zijn, in vergelijking met diegenen die nooit chocolade eten, de markers van adipositas (vet) gunstiger: hun BMI was gemiddeld 0,92 lager, en ook hun tailleomtrek was 2,07 cm minder.
  • Wanneer men kijkt naar de dagelijkse consumptie, hebben diegenen die het meest consumeren, een significant lagere BMI in vergelijking met zij die weinig of geen chocolade consumeren.

Lees ook: Te weinig slaap maakt (je buik) dikker

Dr. Philippe Tellier (International Journal of Medicine) licht toe: "In deze grote steekproef, die representatief is voor de algemene bevolking, wordt chocoladeconsumptie in verband gebracht met een iets lagere BMI en tailleomtrek, maar door de aanpak van deze studie kan men geen oorzakelijk verband vaststellen”. Hij voegt eraan toe: "Ondertussen zou het onverstandig, zelfs risicovol zijn om mensen aan te moedigen chocolade te eten om gewicht te verliezen", of om op gewicht te blijven.

Toch moet men dit populaire voedingsmiddel ook niet helemaal vermijden, omdat het een bepaalde voedingswaarde heeft. Voor mensen met overgewicht of obesitas is het beter niet meer dan één blokje per dag te nemen, bij voorkeur zwart. Anderen kunnen misschien iets meer eten, maar ook nog altijd met mate.

Bronnen:
https://www.amjmed.com
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Lees ook: Het Recept: Servaas Bingé over het belang van kleurrijke voeding


auteur: Amélie Micoud, gezondheidsjournalist

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram