Te weinig slapen maakt (je buik) dik

123-meten-buikvet-dieet-06-19.png

nieuws

Dat slaaptekort gewichtstoename veroorzaakt, was al bekend. Maar wetenschappers hebben nu ook geprobeerd om de verdeling van lichaamsvet bij slechte slapers nauwkeuriger te bepalen. En wat blijkt? Slecht slapen maakt je dikker, en dan vooral je buik. 

Lees ook: 'Waarom val ik niet af?'

Lees ook: Waarom word je dik van slecht slapen?

De onderzoekers voerden hun studie - gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology - uit bij 12 gezonde, niet-obese mannelijke en vrouwelijke deelnemers. De deelnemers werden gedurende 21 dagen geobserveerd in een ziekenhuisomgeving. Na een fase van acclimatisatie en voor een fase van herstel was er een periode van 14 dagen waarin de helft van de groep gedurende 14 dagen een slaaptekort ervaarde (mogelijkheid om 4 uur te slapen), terwijl de andere helft normaal kon slapen (9 uur). 

Lees ook: Het effect van avocado op gewicht en buikvet

Lees ook: Word je dik als je 's avonds nog veel eet?

Grotere taille voor diegenen met een slaaptekort

De resultaten: de deelnemers in de groep met een slaaptekort namen meer calorieën op, namelijk 308 Kcal meer per dag, en consumeerden meer eiwitten en vetten. Gemiddeld kwamen ze 500 gram aan. 

Maar wat opvalt in de studie, is de toename van visceraal buikvet tijdens de periode van slaapbeperking, terwijl dit niet fluctueerde tijdens de acclimatisatie- en herstelfasen. De groep met een slaaptekort nam gemiddeld 7,8 cm² in tailleomtrek toe. Hoewel het om een kleine steekproef gaat, concludeerden de onderzoekers dat slaaptekort de kans op viscerale abdominale obesitas verhoogt. 

Het is bekend dat buikvet het gevaarlijkst is voor de gezondheid en het risico op diabetes en hart- en vaatziekten verhoogt. Zelfs als je voor de rest slank bent, en je BMI dus niet verontrustend is. 

Lees ook: Wat gebeurt er als je maaltijden overslaat?

Bronnen:
https://www.sciencedirect.com
https://scitechdaily.com

auteur: Amélie Micoud, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram