De link tussen vleesconsumptie en urineweginfecties (cystitis)

123m-eten-hamburger-voeding-23-10-20.jpg

nieuws Vleesconsumptie kan het risico op het ontwikkelen van een urineweginfectie verhogen, dat blijkt uit nieuw onderzoek van een Portugees team. Hoe dan, en zijn er voorzorgsmaatregelen die je kan nemen om het risico op een urineweginfectie te beperken?


Urineweginfecties komen vaak voor, vooral bij vrouwen. De morfologie van hun urinewegen maakt hen vatbaarder voor een blaasontsteking, aangezien de urinebuis bijzonder kort is, wat het binnendringen van bacteriën in de blaas vergemakkelijkt. Die bacteriën komen eigenlijk van de darmen en komen zo in de anale streek terecht, dicht bij de toegang tot de urinewegen. Eenmaal in de blaas gaan ze zich vermenigvuldigen, wat een ontsteking veroorzaakt die zich geleidelijk uitbreidt.

Lees ook: Tips om een blaasontsteking te voorkomen

Bacteriën
De meest voorkomende bacterie bij een blaasontsteking is Escherichia coli (E. coli), die verantwoordelijk is voor naar schatting 80% van de gevallen, maar ook Staphylococcus saprophyticus (S. saprophyticus) kan een blaasontsteking veroorzaken. Landbouwdieren zijn natuurlijke dragers van deze bacteriën. Als wij hun vlees eten, kan het zijn dat de besmettelijke bacteriën in ons lichaam terechtkomen, wat een bedreiging vormt voor onze gezondheid, en dus in het bijzonder voor urineweginfecties na passage door de darmen. 

Een Portugees team (Universidade Nova de Lisboa), dat S. saprophyticus nader onderzocht heeft, analyseerde monsters van varkensvlees dat in slachthuizen in de omgeving van Lissabon was verwerkt, en bestudeerde ook de urinemonsters van vrouwen die een urineweginfectie hadden opgelopen. Wat bleek? Wanneer S. saprophyticus bij de blaasontsteking betrokken was, konden de onderzoekers in vele gevallen een duidelijke genomische overeenkomst aantonen met de in het varkensvlees aanwezige stammen. Bovendien vertoonden de bacteriën een verontrustende resistentie tegen bepaalde antibiotica, wat het moeilijker maakt om de infecties die zij veroorzaken te bestrijden. 
Hoe kunnen we de risico's beperken?
Ongeacht het soort bacteriën, zijn er enkele basisaanbevelingen voor de consument wat betreft vleesconsumptie. Zo zou je de hygiënische maatregelen bij de bereiding van de maaltijden nauwgezet moeten naleven, met name geregeld de handen wassen. Daarnaast kan je best rauw vlees invriezen als je het niet snel opeet en nadien niet laten ontdooien bij kamertemperatuur. Het is ook beter om vlees goed te doorbakken, vooral gehakt vlees (gehakt, worst, enz.). In elk geval moet vlees minstens halfgaar worden geconsumeerd.

Lees ook: Is vlees kankerverwekkend?

bron: Emerging Infectious Diseases (www.cdc.gov/eid)

Laatst bijgewerkt: september 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram