Buikpijn bij kinderen: wat kan je zelf doen?

In dit artikel
Buikpijn bij kinderen: wat kan je zelf doen?

dossier Kinderen klagen vaak over buikpijn. In de overgrote meerderheid van de gevallen is de buikpijn goedaardig, maar wist je dat buikpijn ook vaak een psychische oorzaak heeft? Hoe kan je helpen?

Lees ook: Buikpijn bij kinderen: een fysieke of psychische oorzaak?

Voeding

123-kind-ziek-buikpijn-mama-01-19.png
 • Kies voor gezonde voeding. Voorkom dat kinderen te veel eten of drinken. Vermijd dranken die buikpijn kunnen veroorzaken zoals appelsap en koolzuurhoudende producten (met prik). Geef je kind liever water, thee, melk of een andere koolzuurarme en suikervrije drank.
 • Zorg voor voldoende vezels in de voeding. Daardoor wordt obstipatie voorkomen. Veel vezels zitten in brood, volkorenproducten, fruit en (rauwe) groenten.

Lees ook: 10 vezelrijke voedselbronnen

Lichaamsbeweging

Kinderen moeten voldoende lichaamsbeweging hebben. Sporten en bewegen bevorderen de darmwerking.

Lees ook: Buitenspeeltip: 7 leuke speelbossen in Vlaanderen

Dagboek

Getty_buikpijn_kind_boos_2023.jpg

© Getty Images

Het bijhouden van een dagboek kan zinvol zijn. Het geeft een beeld van de frequentie, de duur, de aard, de dag en het tijdstip van de pijnaanval en wat eraan voorafging. Was het bijvoorbeeld een ruzie, veel eten of opzien tegen school? Door de pijn een cijfer te geven, kan een beeld worden gevormd van de ernst.

Anderzijds kan je ook een dagboek geven aan je kind. Zo kan het zaken opschrijven die misschien moeilijker te vertellen zijn. Ook als je kind nog niet kan schrijven, kan het nuttig zijn om je kindje te laten tekenen om zo te tonen wat er omgaat in z'n hoofd. Aarzel niet om een psycholoog te raadplegen.

Lees ook: Wat doet een psycholoog en hoe vind je er één?

Wanneer naar de dokter?

Ga meteen naar de huisarts als je kind behalve buikpijn ook andere klachten heeft. Ook als je kind steeds terugkerende buikpijn heeft, is het verstandig om een huisarts te raadplegen. De arts zal je kind onderzoeken om de eventuele oorzaak van de klachten op te sporen.

Raadpleeg zeker een arts in deze gevallen:

 • Het kind wordt apathisch of slaperig.
 • Sterk verminderde eetlust, misselijkheid en/of braken.
 • Het buikje is opgezet, het maakt veel windjes, het heeft verstopping of diarree.
 • Het kind heeft koorts. Een lichte aanslepende koorts kan te wijten zijn aan een appendicitis. omgekeerd kan hoge koorts te wijten zijn aan een maagdarmontsteking (gastro-enteritis).
 • Problemen bij het plassen (bv. vaak plassen, pijn bij plassen, opnieuw in bed plassen).
 • De buikpijn gaat gepaard met gewrichtsklachten, huiduitslag en hartkloppingen.
 • De buikpijn is veel heviger of duurt langer dan normaal.
 • Het kind kan door de pijn ‘s nachts niet kan slapen. 
 • De pijn houdt langer aan dan 24 uur, of komt 's nachts op.
 • De pijn is niet gelokaliseerd rond de navel, maar bijvoorbeeld in de lies of in de balzak.


Vertrouw ook vooral op je instinct, en contacteer medische hulp als je je ongerust maakt. Liever een doktersbezoek te veel dan te weinig. 

Lees ook: Koorts bij kinderen: waarop moet je letten?

Lees ook: Welke kinderziekten met vlekjes zijn er?

Behandeling

De arts zal proberen vast te stellen wat er precies aan de hand is. Wordt er een lichamelijke oorzaak gevonden, dan zal een aangepaste behandeling ingesteld worden in functie van de precieze oorzaak. Heeft een kind bijvoorbeeld wormen, dan krijgt het een wormenkuur. Is er sprake van een blaasontsteking dan krijgt hij een antibioticakuur. Vaak is er echter geen duidelijke lichamelijke oorzaak.

Wat kan je doen in geval van buikpijn met een psychische oorzaak?

 • Neem de klachten van je kind serieus. De buikpijn is echt, ook al berust de klacht op angst of spanningen. Maar anderzijds moet je ook niet meteen het kind thuislaten van school of ontslaan van vervelende werkjes zoals huiswerk of toetsen. Neem bij pijnklachten een verzorgende houding aan, maar vermijd overdreven aandacht en gunsten.
 • Luister goed naar je kind, praat met elkaar. Maakt het kind zich zorgen? Stelt het kind niet te hoge eisen aan zichzelf of worden er niet te hoge eisen aan het kind gesteld? Ga samen op zoek naar zijn bronnen van stress (bv. angst, spanningen, slechte schoolresultaten, pesten, verhuizing) en naar mogelijke oplossingen.
 • Ouders kunnen helpen stress en spanning zoveel mogelijk te verminderen. Ook is het belangrijk het kind te leren om te gaan met onvermijdelijke stressfactoren (proefwerken, sportwedstrijden enzovoort).
 • Het is belangrijk dat het kind zoveel mogelijk zijn/haar normale dagritme vasthoudt. Laat het als het kan gewoon naar school, sport en andere normale activiteiten gaan. Overleg met school of CLB is in sommige gevallen gewenst, zeker als daar de spanning geheel of gedeeltelijk ligt.
 • Leer je kind ontspanningsoefeningen. Raadpleeg daarvoor deskundigen (bv. kinesist).
 • Lok het pijngedrag niet zelf uit. Reageer niet op elke verkrampte lichaamshouding van je kind. En geef zelf het goede voorbeeld door niet steeds te klagen over ziekte en pijn. Zeg bijvoorbeeld niet dat je hoofdpijn hebt als je bedoelt dat je kinderen je even met rust moeten laten.
 • Cognitieve gedragstherapie: diverse onderzoeken hebben aangetoond dat cognitieve gedragstherapie aangepast aan kinderen effectief is bij kinderen en adolescenten met langdurige buikpijnklachten. De gedragstherapeut leert het kind om te ontspannen, beter met stress en problemen om te gaan, minder te piekeren en zoveel mogelijk een normaal leven te leiden.
 • Hypnose: enkele studies hebben aangetoond dat hypnotherapie kan helpen bij langdurige buikpijnklachten. Tijdens de hypnotherapie leren de kinderen wat ze zelf kunnen doen om de pijn niet alles te laten overheersen. Ze krijgen oefeningen mee voor thuis om te leren ‘spelen’ met de pijn.

Lees ook: Tips voor faalangst bij kinderen


Laatst bijgewerkt: maart 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram