Hypnose als behandeling: wat is hypnotherapie?

In dit artikel
Hypnose als behandeling: wat is hypnotherapie?

dossier

Hypnotherapie is een vorm van psychotherapie waarbij een therapeut je onder hypnose of trance brengt, terwijl je nog de volledige controle behoudt. In deze toestand krijg je meer inzicht in jezelf en kan je werken aan zowel lichamelijke, psychische als emotionele klachten. Hypnotherapie geeft men vaak in combinatie met andere vormen van psychotherapie.

Lees ook: Hypnose tegen prikkelbaredarmsyndroom (PDS)

Hoe werkt hypnotherapie?

GettyI_hypnose_therapie_2023.jpg

© Getty Images

Aan het begin van een sessie bespreekt de therapeut samen met jou het doel en het verloop van de behandeling. 

De therapeut zal je in lichte trance brengen door op een zachte manier te praten en beelden te beschrijven. Je zal een gevoel van ontspanning, welzijn en veiligheid ervaren. Toch houd je de hele tijd controle over je gedrag. Mensen onder hypnose verkeren in feite in een staat van hyperbewustzijn: ze ervaren verhoogde aandacht, concentratie en suggestiviteit.

In deze ontspannen staat kan jij je volledig op je eigen gevoelens richten. Daardoor krijg je ook nieuwe inzichten over jezelf. De therapeut gebruikt bepaalde gesprekstechnieken die je dichter bij je onderbewustzijn brengen. Zo kan je bepaalde klachten verhelpen waarbij je eigen denkproces een rol speelt.

Let wel: hypnotherapie werkt niet voor iedereen. Studies tonen aan dat ongeveer 10 procent van de volwassenen moeilijk of niet te hypnotiseren zijn. Mensen die gemakkelijk opgaan in hun fantasie, zijn over het algemeen ontvankelijker voor hypnose.

Lees ook: Welke soorten therapie zijn er?

Hypnotherapie: voor wie?

Hypnose kan een effectieve manier zijn om met stress om te gaan. Het kan daarnaast helpen bij:


Lees ook: SOLK: vage, onverklaarbare, aanhoudende, lichamelijke klachten

Is hypnose gevaarlijk?

Hypnotherapie bij een erkend therapeut is normaal gezien veilig, maar in zeldzame gevallen kunnen er negatieve reacties optreden, zoals duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid, slaperigheid, slaapproblemen, angst of verdriet.

Wees vooral voorzichtig als je hypnotherapie inzet om stressvolle gebeurtenissen uit het verleden te verwerken, aangezien dit gepaard kan gaan met sterke emotionele reacties. Men zal hypnose over het algemeen niet toepassen bij psychose, dwangstoornissen en klinische depressie.

Lees ook: Wat is een depressie en wat zijn de symptomen?

Bronnen:
https://www.psyned.nl
https://www.vindeentherapeut.be
https://www.psychologytoday.com
https://www.mayoclinic.org

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram