Hypnose tegen prikkelbaredarmsyndroom (PDS)

123-man-hypnose-behand-pds-12-18.png

nieuws

Hypnotherapie, groepsgewijs of individueel aangeboden, kan maken dat patiënten met prikkelbaredarmsyndroom beter kunnen omgaan met hun klachten. Dat blijkt uit onderzoek in 11 Nederlandse ziekenhuizen, gepubliceerd in The Lancet Gastroenterology & Hepatology. 

14-24 procent van vrouwen en 5-19 procent van de mannen heeft last van klachten van het prikkelbaredarmsyndroom (PDS). Deze aandoening wordt gekenmerkt door buikpijn en een veranderd ontlastingspatroon. De frequentie en de vorm van de ontlasting verandert (diarree,  obstipatie of een mengvorm). Veel mensen worden ernstig gehinderd in hun functioneren. De eerste stap in de behandeling bestaat uit goede voorlichting en leefstijl-advies en daarna kan een proefbehandeling met medicatie volgen. 

Deelnemers aan het onderzoek kregen zes maal één keer per twee weken
hypnotherapie, individueel of in een groep, of educatieve ondersteunende therapie. De hypnotherapie werd gegeven door psychologen en behelsde een visualiseringstechniek waarbij de patiënten oefeningen deden om de pijnklachten en de werking van de darmen te beïnvloeden.

Onmiddellijk na de behandeling rapporteerden patiënten in beide hypnotherapiegroepen verlichting van symptomen, respectievelijk van 40 procent bij degenen die individuele therapie, en van 33 procent bij de patiënten die groepstherapie kregen. Ook negen maanden na afloop van de therapie ondervonden 42 procent van de patiënten in de individuele behandeling en 50 procent van de patiënten in de groepsbehandeling nog steeds verlichting van hun klachten. Die getallen waren steeds hoger dan van de controlegroep. Patiënten die hypnotherapie kregen konden ook beter omgaan met de aandoening in vergelijking met de groep die uitsluitend educatieve ondersteuning kreeg. 

De ernst van de symptomen, kwaliteit van leven, psychische symptomen en arbeidsongeschiktheid waren evenwel niet verbeterd ten opzichte van de controlegroep. 

Lees ook: Wat is het prikkelbare darm syndroom (PDS)?

Bron
https://www.thelancet.com/journals/langas/article/PIIS2468-1253(18)30310-8/fulltext 
www.uu.nl/agenda/promotie-hypnotherapie-is-effectief-voor-de-behandeling-van-het-prikkelbaredarmsyndroom-pds-en-kan
www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/hypnotherapie-kan-klachten-prikkelbaredarmsyndroom-verlichten.htm


Laatst bijgewerkt: december 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram