Wat doet een psycholoog en hoe vind je er één?
In dit artikel
Wat doet een psycholoog en hoe vind je er één?
dossier
Heb je het even wat moeilijker of wil je gewoon graag een luisterend oor? Daar is niets mis mee, integendeel zelfs. Een psycholoog kan je helpen om alles op een rijtje te zetten, zaken te verwerken en veerkrachtig in het leven te staan. Afhankelijk van je noden en voorkeuren zijn er verschillende soorten en vormen van therapie mogelijk.
Wat doet een psycholoog?
Psychologen worden tijdens hun universitaire studies opgeleid om te kijken hoe mensen in elkaar zitten en waarom ze zich op een bepaalde manier gedragen. Binnen de psychologie zijn er verschillende vakgebieden. Als je in begeleiding gaat bij een psycholoog, is dit waarschijnlijk bij een ‘klinisch psycholoog’. Deze personen hebben zich verdiept in psychische stoornissen en de behandeling ervan. Een psycholoog helpt je vooral door te praten over klachten en problemen. Soms kan hij ook oefeningen geven, maar hij mag geen medicatie voorschrijven.
Je kan kiezen voor individuele sessies, maar evenzeer kan je als koppel of als gezin in therapie gaan. Behalve de standaard gesprekstherapievorm zijn er ook alternatieve vormen zoals
muziektherapie of
paardentherapie. Alle therapievormen zijn effectief. Het gaat erom waar jij je het meest comfortabel bij voelt en wat je eruit wil halen.
Lees ook: Vormen van psychotherapie: wat is systeemtherapie?
Hoe vind je een psycholoog?
De makkelijkste weg naar de psycholoog is via de huisarts. De meeste huisartsen kennen een aantal psychologen in de regio met wie ze samenwerken en van wie ze weten dat ze kwalitatieve zorg verstrekken. Verder kan je zelf op zoek gaan op de website Vind een psycholoog.be. Daar kan je filteren op regio, klachten en therapievorm. Wie het financieel moeilijk heeft, kan terecht bij het CGG (Centrum Geestelijke Gezondheidszorg).
De eerste sessie bij een psycholoog is doorgaans een kennismaking. De psycholoog zal proberen zich een beeld te vormen van jou en de situatie waarin je je bevindt. Op het einde van het gesprek zal de psycholoog je verwachtingen bevragen en kijken hoe hij je daarbij kan helpen. Jij moet voor jezelf ook nagaan of je je goed voelt bij die persoon. Want dat heeft een grote impact op het effect van de sessies.
Lees ook: Vormen van psychotherapie: wat is cognitieve gedragstherapie?
Wat is het verschil met een psychiater?
Een psychiater heeft zich tijdens zijn medische opleiding gespecialiseerd in psychiatrie en het behandelen van complexe of zwaardere psychiatrische stoornissen. Hij mag medicatie voorschrijven en diagnoses stellen van bijvoorbeeld
autisme of
persoonlijkheidsstoornissen als
borderline of
narcisme. Een psychiater werkt bovendien vaak samen met andere hulpverleners zoals psychologen, psychotherapeuten en maatschappelijk werkers.
Lees ook: Een relatie met een narcist? Dit zijn de kenmerken
Hoeveel kost een psycholoog?
Sinds de hervormingen van het protocol geestelijke gezondheidszorg in 2019 hebben volwassenen recht op 8 terugbetaalde sessies per jaar bij een geconventioneerd psycholoog. Dat betekent concreet dat je maar 11 euro per sessie betaalt. Volgens datzelfde protocol is er ook geen doorverwijzing meer nodig van de huisarts. Het eerste, verkennend gesprek bij de psycholoog is bovendien gratis. Als je gespecialiseerde hulp nodig hebt, kan dat aantal worden uitgebreid naar 20 sessies. Voor wie er recht op heeft, is er ook een verhoogde tegemoetkoming waardoor een sessie 4 euro kost.
Let wel, voor die terugbetaalde sessies moet een psycholoog
geconventioneerd zijn. Dat betekent in deze context dat hij aangesloten is bij een regionaal netwerk voor geestelijke gezondheidszorg. De netwerken van geestelijke gezondheidszorg vind je via
deze link. Als je doorklikt naar het netwerk in jouw regio, vind je vervolgens een lijst met geconventioneerde psychologen.
Ga je bij een privépsycholoog – die dus niet geconventioneerd is - dan betaal je 50 à 70 euro per sessie van ongeveer 50 à 60 minuten. Het ziekenfonds betaalt in dit geval voor een beperkt aantal sessies gemiddeld 10 euro terug.
Een derde optie is psychologische hulp via het CGG. Je gaat normaal gezien pas naar een CGG als je ernaar wordt doorverwezen, bijvoorbeeld door je huisarts of het CLB. Een CGG is namelijk bedoeld voor mensen met een ernstig psychisch probleem of een probleem dat erger zou kunnen worden. Bij een CGG betaal je maar 11 euro per uur. Voor deze vorm van psychologische hulp bestaan er helaas wel lange wachtlijsten van 6 maanden tot een jaar.
Lees ook: Welk ziekenfonds kiezen?
Bronnen:
Laatst bijgewerkt: januari 2024
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.