Welk ziekenfonds kiezen?

Laatst bijgewerkt: september 2007

nieuws De meeste Belgen zijn van hun geboorte tot hun dood aangesloten bij hetzelfde ziekenfonds zonder ooit dat lidmaatschap in vraag te stellen. Toch kan het interessant zijn om wat de aanvullende verzekering (alles wat buiten de terugbetalingen uit de verplichte ziekteverzekering valt) betreft, de bijdragen, de geboden voordelen en de voorwaarden voor tegemoetkoming te vergelijken. Deze dienstverlening verschilt namelijk van ziekenfonds tot ziekenfonds, en vaak zelfs van regio tot regio binnen eenzelfde ziekenfonds. Voor de ziekenfondsen is dit één van de enige manieren waarop ze met elkaar kunnen concurreren en ze doen er dan ook alles om om een zo aantrekkelijk mogelijk dienstenpakket aan te bieden. Je doet er dan ook goed aan om bij aansluiting bij een ziekenfonds de verschillende voordelen binnen de aanvullende verzekering te vergelijken en te zien wat het best overeenkomt met jou wensen en verwachtingen, met jouw specifieke gezinssituatie, enz.
De meeste ziekenfondsen verplichten hun leden statutair toe te treden tot deze aanvullende verzekering. Alleen bij de neutrale ziekenfondsen is deze keuze facultatief. Sommige ziekenfondsen bieden bovenop een basispakket nog extra tegemoetkomingen aan waarvoor dan ook extra moet betaald worden.

Over het algemeen zijn de Socialistische Mutualiteiten het goedkoopst, de Liberale Mutualiteiten, de Christelijke Mutualiteiten en de Neutrale Ziekenfondsen zijn doorgaans iets duurder. Maar belangrijker dan de kostprijs (het gaat uiteindelijk om een relatief klein bedrag, tussen de 4 en de 5€ per maand voor een alleenstaande) is wat je daarvoor krijgt en vooral wanneer en onder welke voorwaarden.
Het gaat onder meer om de terugbetaling van medische en para-medische kosten die buiten de wettelijke ziekteverzekering vallen, zoals sommige kijkoperaties, gewrichtsprothesen en andere inplantaten, allerlei medisch materiaal (bv. incontinentiemateriaal), ziekenvervoer, logopedie, pedicure, orthodontie, preventieve tandverzorging, tandprothesen, anticonceptiemiddelen, perinatale kinesitherapie, sommige vaccins, lenzen, correctieglazen, brilmonturen, hoorapparaten, steunzolen, haarprothesen... Meestal is ook (een gedeeltelijke) terugbetaling van extra ziekenhuisfacturen voorzien, terugbetaling van de kosten van een ouder die bij zijn zieke kind verblijft...
Sommige ziekenfondsen betalen ook alternatieve geneeswijzen en producten terug, zoals osteopathie, chiropraxie, acupunctuur, homeopathie, fytotherapie, hippotherapie...

Een ander belangrijk dienstenpakket dat opgenomen is in de aanvullende verzekering zijn de thuiszorgdiensten, zoals thuisverpleging, gezins- en kraamhulp, personenalarmsystemen, zelfs thuisoppas en thuisonderwijs voor zieke kinderen, enzovoort. Meestal zijn ook bepaalde tussenkomsten voorzien voor mensen die tijdelijk in een rust- of verzorgingstehuis, een revalidatiecentrum of dagcentrum moeten opgenomen worden.
De meeste ziekenfondsen bieden, eventueel mits een extra-premie, ook een minder of meer uitgebreid pakket van diensten voor reizigers en toeristen, zoals (gedeeltelijke) terugbetaling van reisvaccinaties, vergoeding van medische zorgen in het buitenland, soms zelfs repatriëring...

Een andere dienstverlening is de organisatie van vakanties, de terugbetaling van aansluiting bij een sportclub of een fitnesscentrum, van bepaalde cursussen om bv. te stoppen met roken, om af te vallen, enz., van een abonnement in een zwembad, van dieetadvies... Sommige ziekenfondsen hebben zelfs een soort ‘klantenkaart’ ontwikkeld waarmee je kortingen kan krijgen in wellnesscentra, schoonheidssalons, fitnesscentra, vakantiecentra, reisbureaus, optieken, enz. Ook allerlei ‘gadgets’ zoals een gratis broodtrommel, een fietshelm, een rugsparende boekentas... behoren tegenwoordig tot de mogelijkheden.

Verder omvat het aanvullend pakket standaard ook allerlei premies bij geboorte of adoptie en overlijden (huwelijkspremies zijn sinds enkele jaren verboden) en formules van voorhuwelijkssparen.
De ziekenfondsen bieden tenslotte, naast de aanvullende verzekering, ook diverse formules van ziektekosten- of hospitalisatieverzekeringen aan. De ziektekostenverzekeringen van de ziekenfondsen zijn meestal veel goedkoper dan die van de van de privé-sector. Een verschil is echter dat de jaarlijkse premie bij een ziekenfonds toeneemt naarmate u ouder wordt, terwijl die bij een privé-verzekeraar in principe vast blijft. Bovendien is de terugbetaling van de kosten iets minder volledig bij de ziekenfondsformules.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram