Slimme rolstoel maakt gebruik van sensoren en artificiële intelligentie

nieuws Elektrische rolstoelen worden doorgaans bestuurd met een joystick, maar voor sommige gebruikers is dit fysiek niet mogelijk, denk maar aan mensen met complexe bewegingsstoornissen. Voor hen creëerde KU Leuven spin-off CoMoveIT een slim besturingssysteem, dat gebruikmaakt van sensoren en artificiële intelligentie. 

De CoMoveIT Smart, zo heet de nieuwe rolstoel, heeft een hoofd-voetbesturingssysteem dat in staat is om onwillekeurige bewegingen van de gebruiker te herkennen en te compenseren.

Professor Elegast Monbaliu van het Departement Revalidatiewetenschappen, een van de oprichters van de spin-off, legt uit: "Doordat ons systeem zich continu aanpast, kunnen ook gebruikers met complexe bewegingsstoornissen een elektrische rolstoel bedienen. Denk maar aan rolstoelgebruikers met een hersenverlamming (cerebrale parese). Door hun aandoening maken zij veel onvrijwillige bewegingen, waardoor ze geen traditionele elektrische rolstoel kunnen bedienen. Zij zijn voor hun verplaatsingen dus aangewezen op de hulp van anderen. Ons rolstoelbesturingssysteem brengt daar verandering in en creëert een maximale onafhankelijke mobiliteit.” 

Voor de verkoop zal CoMoveIT samenwerken met gespecialiseerde rolstoeladviseurs zoals VIGO. Er komt dus geen rechtstreekse verkoop aan de eindgebruikers. 

Bronnen:
www.comoveit.com
Nieuws.kuleuven.be
www.numerikare.be

Lees ook: Slimme lamp detecteert val bij ouderen

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram