Slimme lamp detecteert val bij ouderen

nobi.JPG

nieuws Van zodra de mobiliteit vermindert bij ouderen, wordt de kans op een val reëel. Om dat te verhinderen, heeft de Antwerpse start-up Nobi een slimme lamp ontwikkeld die een val detecteert en familie of hulpdiensten contacteert. Het toestel komt eind dit jaar op de markt.

Snelle hulp is cruciaal
Volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie valt één op de drie 65-plussers minstens één keer per jaar, waarbij 66% zich ook ernstig verwondt. Huidwondjes komen het meeste voor, maar bij een klein percentage van de ouderen resulteert de val in hoofdtrauma of een heupfractuur. Ook bestaat de kans op herhaald vallen als de persoon minder mobiel is en een angst geeft gecreëerd voor het vallen. Tegen 2060 zal het aantal 65-plussers toegenomen zijn met 25%, en dus zal ook het aantal valincidenten stijgen. 

Zo snel mogelijk hulp bieden, is cruciaal. Valincidenten zijn namelijk de belangrijkste oorzaak van letsels met dodelijke afloop: 50% van de ouderen die langer dan één uur op de grond gelegen heeft, overlijdt binnen de zes maanden na de val. Volgens het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen (EVV) is het om die reden belangrijk in te zetten op valpreventie.

Lees ook: Artificiële intelligentie zorgt voor optimalisatie van valdetectiesysteem

Zorgeloos zelfstandig wonen 
Vanuit die optiek heeft het Antwerpse bedrijf Nobi slimme verlichting ontwikkeld die een val bij ouderen moet voorkomen. Het toestel werkt met artificiële intelligentie: als een persoon valt, zal de lamp dat opmerken en vragen of alles in orde is. In noodsituaties contacteert het toestel vervolgens familie of hulpdiensten, en hij opent voor hen ook de deur. 

"Nobi's missie is om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig en gelukkig thuis te laten wonen. Een wens van heel wat 65-plussers", zegt medeoprichter Roeland Pelgrims. “Nobi waakt over onze ouderen en zorgt zelfs voor communicatie tussen de bewoner en familie of zorgverleners. Dat geeft echt gemoedsrust."

De lamp is ook breder inzetbaar: ze kan de luchtkwaliteit monitoren, brand of inbraak detecteren, foto’s delen en bellen.

Bronnen:
https://www.henw.org
https://www.valpreventie.be
https://www.numerikare.be

Lees ook: Valpreventie: tips om vallen te voorkomen

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram