Artificiële intelligentie zorgt voor optimalisatie van valdetectiesysteem

isa2.jpeg

nieuws Het Belgische, medische start-upbedrijf MintT heeft een systeem ontwikkeld dat ervoor zorgt dat oudere mensen minder snel uit bed vallen en dat ook sneller alarm slaat als het toch gebeurt. Een tiental ziekenhuizen en rusthuizen in Henegouwen, Luik, Limburg en Antwerpen maakt er al gebruik van.

Het systeem, dat ISA heet, wat staat voor Intelligent Sensing voor Ageing, werkt met behulp van een 3D-sensor, analytische algoritmen, artificiële intelligentie en cloud applicaties. Zo kan het niet alleen risicovolle situaties voor de patiënt detecteren, maar ook het personeel waarschuwen met een sms, oproep of via een app als iemand valt of uit bed gaat. ISA maakt ook een analyse van de val, zodat het personeel exact weet wat er gebeurde en eventueel een aanpassing kan doen om in de toekomst een val te voorkomen. Denk maar aan een herinrichting van de kamer, extra onderzoeken inplannen enzovoort.
Preventie
“De kosten en de gevolgen van valpartijen mogen niet onderschat worden. Er zijn niet alleen de ernstige fysieke en psychologische gevolgen voor de persoon die viel. De tijd die het medisch en paramedisch personeel besteedt aan de behandeling van valpartijen in rusthuizen kost aan een instelling met 80 bedden zo’n150000 € per jaar. Het gaat dan bijvoorbeeld om de verzorging, de revalidatie, de psychologische ondersteuning en de administratie. In een eenheid die uitgerust is met ISA kan het verzorgende personeel zich meer bezighouden met preventie. Zo vermindert het aantal valpartijen en het administratieve werkaanzienlijk”, voegt de CEO van MintT, Eric Krzeslo, toe.

Via fondsenwerving heeft MintT zonet 1,3 miljoen euro verzameld. “Dankzij dit fonds kunnen we onze missie uitbreiden: snellere en veiligere omgeving creëren voor patiënten en bewoners van rusthuizen en de werkdruk van het zorgpersoneel op die manier verlichten”, aldus Krzeslo.

Bronnen:
https://mintt.care/nl/
https://www.numerikare.be

Lees ook: Vitamine D werkt niet tegen depressies (bij ouderen)

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram