Vitamine D werkt niet tegen depressies (bij ouderen)

unsplash_koppel_oud.jpg

nieuws Vitamine D lijkt niet te werken tegen depressies, in tegenstelling tot wat soms wordt beweerd, of in ieder geval toch bijna zeker niet bij ouderen. Dat stelt een grootschalige Amerikaanse studie, waarbij  de gegevens van meer dan 18.000 50-plussers werden geanalyseerd. De studie zegt wel niks over personen met een tekort aan vitamine D.

Vitamine D, een van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan maken, wordt soms ook wel de ‘zonnevitamine’ genoemd. Onder invloed van zonlicht wordt in de huid vitamine D gevormd. Daarnaast levert ook voeding vitamine D.
Lage gehaltes van de vitamine in het bloed zijn wel eens gelinkt aan een grotere kans op depressieve gevoelens, maar dit verband kon nog niet hard gemaakt worden. Vitamine D-supplementen leken volgens verschillende eerdere studies ook niet te helpen om depressie te voorkomen. 

Groot aantal deelnemers
De nieuwe studie van het  Massachusetts General Hospital in de Verenigde Staten draagt nu sterke aanwijzingen aan dat er van een verband inderdaad weinig sprake is. “Om wetenschappelijk te kunnen vaststellen of een behandeling wel of niet helpt om depressie tegen te gaan, heb je een heel groot aantal deelnemers nodig”, stelde leidende auteur Olivia Okereke. 

Met meer dan 18.000 deelnemers kon deze  studie die uitdaging succesvol aangaan.  Daarbij moet wel gezegd dat de gemiddelde leeftijd van de deelnemers 67 was, dus de resultaten gelden in de eerste plaats voor ouderen. De deelnemers werden zo’n 5 jaar gevolgd terwijl ze vitamine D-supplementen namen. Ze hadden geen tekort aan vitamine D.
Geen voordeel
De bevindingen waren duidelijk. “Er was geen betekenisvol voordeel van de supplementen voor dit doel, ze konden depressieve gevoelens niet voorkomen en de gemoedstoestand niet verbeteren”, legde Okereke uit. “Onze bevindingen ondersteunen dus niet de rol van supplementatie met vitamine D om depressies bij volwassenen te voorkomen.”
Niet over tekorten
Cruciaal is dus wel dat dit onderzoek niets zegt over mensen met een aangetoond tekort aan vitamine D. Het is nog onduidelijk of ernstige tekorten kunnen leiden tot een onevenwichtige gemoedstoestand of depressie. Zeker als ze supplementen nemen op advies van hun dokter, moeten mensen dat blijven doen. De vitamine is in ieder geval erg belangrijk voor onder meer je beenderen, tanden en spieren. 

Bronnen: 
https://www.massgeneral.org
https://newatlas.com
https://edition.cnn.com
https://medicalxpress.com
https://jamanetwork.com

Lees ook: Moeten we ons immuunsysteem boosten als een virus rondgaat?

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram