Ziekte tijdens verlof: kan ik die dagen recupereren?

nieuws 1. U wordt ziek tijdens de vakantie:
Als je als werknemer ziek wordt tijdens de vakantie, dan loopt deze vakantie gewoon door alsof u niet ziek bent. U ‘verliest’ dus die vakantiedagen en kunt ze later niet opnemen.
Indien de ziekte langer duurt dan de vakantie, dan moet u een medisch attest voorleggen en hebt u recht op het gewaarborgd loon. Belangrijk om te weten is dat de periode gedekt door het gewaarborgd loon begint te lopen vanaf de eerste ziektedag, zelfs indien deze tijdens de vakantie van de werknemer valt. De werknemer zal bij zijn terugkomst dus enkel recht hebben op het saldo van het gewaarborgd loon.
Wanneer het om een arbeider gaat, begint de periode van gewaarborgd loon pas te lopen na de carensdag die valt op de eerste gewoonlijke werkdag van de arbeider.
Indien u pas de dag dat u terug had moeten beginnen werken naar de dokter gaat en dus een medisch attest heeft dat stelt dat u pas vanaf die datum ziek bent, dan zal de arbeidsongeschiktheid tijdens de vakantieperiode niet in aanmerking genomen worden en heeft u recht op een volledig gewaarborgd loon.

2. U wordt ziek voor de (individuele of collectieve) vakantieperiode:
De vakantie wordt uitgesteld tot het moment waarop de arbeidsongeschiktheid ten einde is. U behoudt dus het recht om de verlofdagen, welke samenvallen met de dagen arbeidsongeschiktheid, nadien op te nemen. U moet wel een medisch attest kunnen voorleggen waarop de preciese ziekteperiode wordt aangeduid.
- Als je deze vakantiedagen individueel gepland had, betaalt de werkgever voor deze dagen het gewaarborgd loon;
- In geval van collectieve sluiting wordt je voor deze dagen rechtstreeks door het ziekenfonds vergoed.

3. U bent ziek en tijdens uw afwezigheid valt een wettelijke feestdag:
U kan die feestdag(en) later niet recupereren.
Voorbeeld: u bent ziek van 29 november tot en met 5 januari. In deze periode vallen twee feestdagen: 25 december en 1 januari. Deze twee feestdagen behouden het karakter van feestdag en kunnen niet worden opgenomen op een latere datum. De werkgever is wel loon verschuldigd voor die ‘gemiste’ feestdag als die binnen de eerste 30 dagen van het ziekteverlof valt. In het voorbeeld: voor 25 december. Valt de feestdag buiten die periode van 30 dagen (in het voorbeeld: 1 januari), dan moet hij geen loon voor die feestdag betalen, maar ontvangt u een uitkering van de ziekteverzekering.


Laatst bijgewerkt: december 2009

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram