Arbeidsongeschikt: hoe een uitkering aanvragen als werknemer of zelfstandige?

123-bed-ziekenhuis-7-4.jpg

dossier

Als je niet kan gaan werken door een ziekte of een ongeval, dan ben je arbeidsongeschikt. Mogelijk heb je recht op een uitkering. Aan welke voorwaarden moet je voldoen, en hoe kan je die uitkering aanvragen? 

Lees ook: Wie beslist over uw arbeidsongeschiktheid?

Arbeidsongeschikt door ziekte/ongeval

Werknemer

In een eerste fase blijft de werkgever loon uitbetalen: het gewaarborgd loon.

  • Voor bedienden is het loon gewaarborgd gedurende de eerste 30 dagen van de arbeidsongeschiktheid.
  • Voor arbeiders is het loon gewaarborgd gedurende de eerste 7 dagen; daarna krijgen ze gedurende 7 dagen 85,88% van hun normale loon. Van de 15e tot de 30e dag arbeidsongeschiktheid hebben arbeiders recht op een percentage van hun loon. Ook dat percentage wordt door de werkgever betaald.
Ben je een langere tijd arbeidsongeschikt, dan heb je recht op een vervangingsinkomen dat wordt uitbetaald door de verplichte ziekteverzekering. Daarvoor moet je het ziekenfonds op de hoogte brengen met een getuigschrift van arbeidsongeschiktheid, dat is ingevuld door de behandelende arts.

  • Voor bedienden moet dat binnen de 28 dagen gebeuren.
  • Voor arbeiders  moet dat binnen de 14 dagen gebeuren.


Lees ook: Mag je werken als je arbeidsongeschikt bent?

Zelfstandige

Zelfstandigen die minstens een week niet kunnen werken omdat ze ziek zijn of een ongeval hadden, kunnen al vanaf de eerste dag een uitkering krijgen. Daarvoor moeten ze wel binnen de week een getuigschrift van arbeidsongeschiktheid bezorgen aan de adviserend arts van je ziekenfonds. Je vindt het formulier op de website van je mutualiteit.

Zelfstandigen kunnen ook een extra verzekering gewaarborgd inkomen afsluiten, als een maandelijks vervangingsinkomen bovenop de uitkering die je via je mutualiteit ontvangt. Daarnaast biedt het sociale VAPZ niet alleen een aanvullend pensioenkapitaal, maar ook een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid en invaliditeit. Je kan beide formules combineren of apart nemen.

Lees ook: Onmiddellijk uitkering voor zieke zelfstandigen

Bronnen:
https://www.riziv.fgov.be
https://www.riziv.fgov.be
https://www.socialsecurity.be

Lees ook: Kunt u ontslagen worden als u lange tijd arbeidsongeschikt bent?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram