Knakkende of krakende gewrichten: kan het kwaad?

123-handen-vingers-nagels-01-19.png

dossier

Sommige mensen kunnen hun vingers doen knakken of kraken, of hun pols, enkels, knieën en zelfs de nek. Maar kan dat eigenlijk geen kwaad?

Is het schadelijk om je vingers te kraken?

In tegenstelling tot wat vaak verteld wordt, worden gewrichten daardoor niet beschadigd en krijg je daarvan geen artritis of reuma. Het is trouwens ook geen voorbode van artritis, artrose of een andere vorm van reuma. 

In de gewrichtsholte bevindt zich een kleine hoeveelheid 'smeermiddel', een vloeistof waarin gas is opgelost. Door te trekken aan je vinger wordt de holte iets groter en ontstaat een onderdruk. Die onderdruk zorgt voor een vacuüm. Daardoor komen de gassen vrij en wordt het vacuüm opgeheven, waardoor er plots meer ruimte ontstaat in het gewricht, die opgevuld wordt met gas. Dat gaat gepaard met een knakkend geluid. Dat verklaart waarom je geen twee keer na elkaar je vingers kan doen kraken: het verdampte gas moet eerst weer opgelost worden in het gewrichtsvocht. Bij sommige gewrichten zoals de knie kan het geluid ook veroorzaakt worden door de spierpees die ergens tegen wrijft. 

Lees ook: Wat is reuma precies en welke soorten zijn er?

Wanneer is het wel gevaarlijk?

Wanneer het kraken gepaard gaat met pijn, zwelling en/of stijfheid in het gewricht, kan er wel iets aan de hand zijn. Het kan bijvoorbeeld wijzen op gewrichts- of peesslijtage of op artrose. In dat geval ga je beter langs bij een dokter.

Lees ook: 10 mogelijke oorzaken van een opgezwollen buik


Laatst bijgewerkt: september 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram