Wie beslist over uw arbeidsongeschiktheid?

123-p-m-ziekenhuis-bed-dokter-170-10.jpg

nieuws Wanneer u als loontrekkende of zelfstandige door een ziekte of een ongeval niet meer kunt werken, hebt u recht op een vervangingsinkomen. U moet deze ziekte-uitkering zo snel mogelijk aanvragen bij uw ziekenfonds, in principe binnen de 48 uur dat u arbeidsongeschikt bent.

Dat u een aangifte gedaan hebt van uw arbeidsongeschiktheid, betekent niet automatisch dat u recht hebt op een uitkering. Het is de adviserend geneesheer van uw ziekenfonds die beslist of hij de arbeidsongeschiktheid erkent voor de periode die door uw arts wordt voorgesteld.
• In de meeste gevallen zal de adviserend geneesheer het advies van uw behandelend arts volgen.
• Gaat hij niet akkoord, dan kan hij contact opnemen met uw arts. Of hij kan u oproepen om u te onderzoeken voor hij een beslissing neemt. U bent verplicht om op die uitnodiging in te gaan, anders krijgt u geen uitkering. De adviserend geneesheer kan dan eventueel de periode van uw arbeidsongeschiktheid inkorten.

Erkend zijn is niet erkend blijven
De beslissing van de adviserend geneesheer om uw arbeidsongeschiktheid te erkennen is geen eindpunt.
• Ook over een verlenging van uw arbeidsongeschiktheid moet de adviserend geneesheer tekens opnieuw beslissen.

• De adviserend geneesheer kan u ook oproepen om uw arbeidsongeschiktheid op te volgen of om na te gaan of begeleiding mogelijk is naar een opleiding of een werk dat aangepast is aan uw situatie. U bent verplicht om op die uitnodiging in te gaan, anders krijgt u geen uitkering.

• Verwittig steeds vooraf de adviserend geneesheer indien u gedurende een bepaalde periode niet aanwezig zal zijn op uw officiële adres (bv. wegens vakantie of omdat u elders herstelt). Op die manier voorkomt u dat u een controle-onderzoek misloopt, wat kan leiden tot een onderbreking van de uitbetaling van uw uitkeringen.
• Gaat u met vakantie naar een land buiten de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland, dan moet u uitdrukkelijk toestemming vragen aan de adviserend geneesheer voor u vertrekt. Doe dit het best minstens vijftien dagen voor uw vertrek.

Na één jaar: invaliditeit
Na één jaar arbeidsongeschiktheid stoppen de uitkeringen wegens arbeidsongeschiktheid en valt u onder het regime van de invaliditeit.

• De adviserend geneesheer van uw ziekenfonds kan een voorstel een voorstel doen aan de Geneeskundige raad voor invaliditeit van het RIZIV om uw arbeidsongeschiktheid te verlengen. Hij kan ook voorstellen om uw arbeidsongeschiktheid te beëindigen.

• De Geneeskundige raad voor invaliditeit kan uw arbeidsongeschiktheid verlengen op voorstel van de adviserend geneesheer of uw arbeidsongeschiktheid beëindigen.

U kunt door de Geneeskundige raad opgeroepen worden voor een controle-onderzoek. Dit gebeurt bij de eerste aanvraag voor invaliditeit en bij een verlenging van de invaliditeit.
Het medisch onderzoek is verplicht. Als u zonder geldige reden afwezig bent, dan ontvangt u geen uitkeringen meer.
U mag uw arts of iemand anders meenemen naar het onderzoek

Voor alle vragen in verband met arbeidsongeschiktheid en invaliditeit kunt u terecht bij uw ziekenfonds.

Laatst bijgewerkt: januari 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram