Welke kinderziekten met vlekjes zijn er?
dossier Vroeg of laat zal je kind een kinderziekte krijgen. Veel daarvan gaan gepaard met vlekjes, maar gelukkig zijn de meeste relatief onschuldig en verdwijnen ze vanzelf na verloop van tijd. Na een kinderziekte bouw je een goede immuniteit op, waardoor je ze gewoonlijk maar één keer in je leven krijgt.
Kinderziekten worden meestal veroorzaakt door een virus, maar soms ook door een bacterie. Besmetting gebeurt via direct contact of door het inademen van virusdeeltjes, bijvoorbeeld via niezen of hoesten. Hoewel je kind zich niet lekker kan voelen, is een echte behandeling niet nodig. Bij koorts kan je eventueel paracetamol geven.
Vooral in een vroeg stadium lijken de verschillende kinderziekten op elkaar. De ziekten die het meest voorkomen zijn:
Lees ook: Kinderziekten en hun symptomen
Windpokken
De meeste kinderen ervaren milde symptomen zoals hangerigheid en soms koorts. Belangrijk is om erop toe te zien dat je kind zo min mogelijk krabt, want dan kunnen de plekjes ontsteken. De jeuk kan je bestrijden met een verkoelende lotion, verkrijgbaar bij de apotheek. Na enkele dagen verdrogen de blaasjes tot korstjes.
Na een dag of tien gaan de klachten meestal vanzelf over en behandeling met medicatie is dus niet nodig. Contacteer wel je huisarts als je baby jonger is dan 3 maanden, als de blaasjes beginnen te ontsteken of als je kind erg ziek wordt.
Lees ook: Varicella of windpokken: symptomen en behandeling
Vijfde ziekte
De vijfde ziekte komt het meest voor bij kinderen tussen de 4 en 10 jaar en wordt veroorzaakt door een virus (parvo B19). Het geeft milde griepachtige klachten zoals koorts, spierpijn, hoofdpijn en een gevoel van malaise.
Na enkele dagen ontstaan er rode plekken op de wangen. Gemiddeld 24 uur later verschijnen rode vlekjes op de rest van de huid, meestal eerst op de bovenarmen en bovenbenen. De uitslag kan licht jeuken, maar de meest kinderen hebben weinig last van deze ziekte en zijn er binnen tien dagen vanaf.
Lees ook: Parvovirus B19 (vijfde kinderziekte) vooral voor zwangere vrouwen gevaarlijk
Zesde ziekte
De zesde ziekte treft vooral kinderen tussen 6 maanden en 3 jaar en wordt veroorzaakt door een virus (herpesvirus 6).
Het begint met hoge koorts die drie tot vier dagen duurt en waarbij er geen andere ziekteverschijnselen zijn. De koorts zakt weer vrij plotseling en nadien verschijnen lichtrode vlekjes in het gezicht en op de romp. De vlekjes jeuken niet en gaan na een paar dagen vanzelf over.
Lees ook: Wat is de zesde ziekte?
Roodvonk (scarlatina)
Roodvonk is bacterieel van aard (groep-A-streptokokken) en zien we vooral bij kinderen tussen 3 en 6 jaar. Het begint met hoge koorts, hoofdpijn, overgeven en keelpijn. De tong kleurt eerst wit en wordt daarna rood en dik (frambozentong). Een dag later zijn rozerode bultjes op de romp zichtbaar die ruw aanvoelen.
De koorts begint na drie dagen te dalen en de uitslag verdwijnt enkele dagen later. Twee weken nadien kan de huid aan handen en voeten beginnen te schilferen. Roodvonk gaat meestal vanzelf over. Wanneer je kind erg ziek is, kan de dokter antibiotica overwegen.
Lees ook: Roodvonk (scarlatina): keelpijn met huiduitslag
Hand-, voet- en mondziekte
Hand-, voet- en mondziekte is een virusinfectie (coxsackivirus of enterovirus) die vooral voorkomt bij jonge kinderen (0-10 jaar). Kenmerkend is dat de rode plekjes die ontstaan, zich situeren op de handpalmen, voetzolen en in de mond. Ze kunnen evolueren tot (pijnlijke) blaasjes. Je kind kan daarnaast last hebben van misselijkheid, buikpijn en keelpijn. De meeste kinderen ondervinden echter weinig klachten en zijn er binnen 10 dagen vanaf.
Lees ook: Hoe herken je de hand-voet-mondziekte en wat kan je doen?
Mazelen
Het mazelenvirus is de oorzaak van deze zeer besmettelijke ziekte. Dankzij het vaccinatieschema van de Hoge Gezondheidsraad komt het virus nog maar weinig voor. Als het de kop opsteekt, is dat vooral bij kinderen tussen 1 en 6 jaar.
Mazelen begint met een verkoudheid, hoest, rode ogen en koorts die vaak hoog is. Na enkele dagen kunnen witte vlekjes verschijnen in de mond, gevolgd door kleine rode vlekjes in het gezicht. Daarna verspreiden ze zich over het hele lichaam. Ze worden ook groter, kunnen samenvloeien en mogelijks jeuken de vlekjes wat.
Meestal is de ziekte onschuldig en verdwijnt ze na tien dagen, maar soms kunnen ernstige complicaties optreden, zoals een longontsteking of hersenvliesontsteking. Ook bij mazelen is de behandeling gericht op symptoombestrijding en het voorkomen van complicaties.
Lees ook: Hoe herken je mazelen en wat als je in contact komt?
Rode hond (rubella)
Rode hond wordt veroorzaakt door het rubellavirus en begint met opgezette klieren achter de oren. Na een dag ontstaan rozerode vlekjes in het gezicht en achter de oren. De uitslag verspreidt zich over het hele lichaam. Soms zijn er zoveel vlekjes dat de hele huid er rood uitziet. Het kind kan last hebben van branderige ogen. Ook deze ziekte maakt deel uit van het vaccinatieprogramma en komt dus niet vaak meer voor.
Lees ook: Rodehond of rubella: symptomen, verloop en behandeling
Bronnen:
https://www.thuisarts.nl
https://www.huidinfo.nl
https://www.kindengezin.be