Wat is de zesde ziekte?

dossier De zesde ziekte, ook wel driedagenkoorts, roseola of exanthema subitum genoemd, is een frequent voorkomende kinderziekte die vooral kinderen tussen 6 maand en 3 jaar oud treft. De boosdoener is het herpesvirus (HHV) type 6. In tegenstelling tot wat je zou vermoeden, is dat niet het virus dat herpes of een koortslip veroorzaakt. 

Lees ook: Koorts bij baby’s: Hoe meten en wat kan je doen?

Wat zijn de symptomen?

getty_roseola_kinderziekte_vlekjes_2022.jpg

© Getty

Het eerste symptoom is hoge koorts, tot 40 graden, die drie à vijf dagen aanhoudt. Door de hoge koorts kan je kindje eventueel ook gaan braken, of last krijgen van koortsstuipen. Als de koorts is weggezakt, duiken lichtrode vlekjes op in het gezicht, het nekje of het bovenlichaam. Net zoals de koorts zullen ook de vlekjes spontaan weer verdwijnen, soms na enkele dagen, soms na enkele uren al. Het kan ook zijn dat de klieren achter de oren en in de hals wat gezwollen staan. Mogelijks gaat de infectie gepaard met een milde luchtweginfectie of een middenoorontsteking.

Hoe kan je de zesde ziekte best behandelen?

Een dokter kan de ziekte vaststellen, maar aangezien ze ongevaarlijk is en vanzelf weer geneest, is verder geen behandeling nodig. Het kindje heeft er zelf meestal ook niet echt veel last van, al kan hij misschien wel wat minder eetlust hebben of wat huileriger zijn. Hij mag gerust in bad of douche, en hoeft zelfs niet per se binnen te blijven. Zolang hij niet echt last heeft van de koorts, kan je beter geen paracetamol geven. Koorts is een natuurlijk mechanisme om een infectie te bestrijden. Als virussen of bacteriën ons lichaam aanvallen, drijft ons immuunsysteem onze lichaamstemperatuur op zodat de groei van de ziekteverwekkers wordt afgeremd.

Lees ook: Varicella of windpokken: symptomen en behandeling

Is de ziekte besmettelijk?

Het virus is overdraagbaar via druppeltjes die vrijkomen tijdens het praten, hoesten en niezen, maar het is geen ernstige aandoening en ook ongevaarlijk voor zwangere vrouwen. Omdat bijna alle kinderen de zesde ziekte krijgen voor ze twee jaar oud zijn, is het zinloos om je kindje thuis te houden. Hij mag dus gerust naar de opvang of naar school, als hij ertoe in staat is.

Lees ook: Welke kinderziekten zijn gevaarlijk tijdens de zwangerschap?

Bronnen:

www.kindengezin.be
www.rivm.nl
www.mayoclinic.org
www.thuisarts.nl

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram