Koorts bij baby’s: Hoe meten en wat kan je doen?

dossier Als virussen of bacteriën ons lichaam aanvallen, drijft ons immuunsysteem onze lichaamstemperatuur op zodat de groei van de ziekteverwekkers wordt afgeremd. Dat is ook zo bij baby's en jonge kindjes. Maar wanneer spreken we van koorts, hoe kan je koorts best meten, wat kan je doen om je kindje te helpen en wanneer moet je naar de dokter?

Vanaf wanneer spreken we van koorts bij kinderen?

Pasgeboren baby’s hebben een gemiddelde temperatuur van 37,5° Celsius. Er zijn een aantal factoren die de lichaamstemperatuur van je baby kunnen opdrijven. Hard huilen bijvoorbeeld, maar ook te warme kleding of een te warme kamer- of omgevingstemperatuur. Daarnaast ligt de lichaamstemperatuur ’s avonds ook altijd iets hoger dan ’s ochtends. Tot aan 38 graden spreken we van ‘verhoging’ of een ‘licht verhoogde lichaamstemperatuur’, bij het doorkomen van tandjes bijvoorbeeld. Vanaf 38 graden spreken we van koorts.  

Hoe kan je best koorts meten bij een baby?

Je kan met je hand aan de achterkant van het nekje van je baby voelen als je vermoedt dat hij koorts heeft. Voelt het daar opvallend warm aan, dan kan je best de temperatuur rectaal meten met een digitale, elektronische thermometer.


Baby’s leg je daarvoor best op de rug, oudere kinderen kunnen op de zijkant liggen. Gebruik eventueel wat vaseline of babyolie op het uiteinde van de thermometer en laat die dan een tweetal centimeter in de anus glijden, of tot wanneer je weerstand voelt. Hou de thermometer in die positie vast zodat hij er niet uit kan glippen. De meeste thermometers geven een signaal wanneer je de temperatuur kan aflezen.


Kan je om een of andere reden de temperatuur niet meten via de anus en is je kindje ouder dan 5 maand? Dan gebruik je best een oorthermometer. Om te meten moet je het oor naar achteren omhoog trekken en de thermometer aan de ingang van de gehoorgang houden. Is je kindje ouder dan drie jaar, dan kan je ook de temperatuur meten onder de oksel of in de mond onder de tong.


Net als een oorthermometer meet een voorhoofdthermometer infrarode straling, maar deze meting is onpreciezer dan een rectale meting. Ook de koortsstickers (huidklevers) geven geen accuraat resultaat en kan je dus best vermijden. Fopspeenthermometers geven daarentegen wel een behoorlijk correct resultaat weer, maar in de praktijk blijkt dat kindjes ze niet (lang genoeg) in de mond willen houden omdat ze hun eigen tutje verkiezen.

Wat zijn koortsstuipen?

Koortsstuipen zijn spiersamentrekkingen in de armen en benen. Je kindje verliest het bewustzijn, de ogen draaien weg en de huid ziet er heel bleek uit. Je kan best je kindje op de zijde draaien, om verstikking te vermijden. Maak aansluitende kleding los en zorg dat er niets in de buurt staat waaraan je kindje zich zou kunnen verwonden. Na enkele minuten gaat de aanval automatisch over.


Hoewel koortsstuipen angstaanjagend zijn om zien, zijn ze ongevaarlijk en hebben ze ook geen effect op de hersenen of ontwikkeling van je kindje. Koortsstuipen zijn erfelijk, en komen vooral voor bij kindjes tussen 6 maanden en 5 jaar die hoge koorts hebben. Raadpleeg een dokter om uit te sluiten dat het om een andere vorm van stuipen gaat en om de nodige medicatie in huis te hebben voor een eventuele volgende aanval.

Wat kan je doen als je kindje koorts heeft?

Zorg voor losse, ademende kleding en geef eventueel een lauw (geen koud) badje. Blijft je kindje spelen, dan hoef je eigenlijk niets te doen.

Geef eventueel een dosis paracetamol:

 • als hij lustelozer is
 • als hij slecht slaapt
 • als hij minder actief is en niet wil spelen
 • als hij huilerig is
 • als hij pijn heeft

De dosis voor kinderen is 15 mg per kg lichaamsgewicht, maximaal 4 maal per dag. Hiermee daalt de temperatuur met gemiddeld 1,5 graden. Een alternatief middel is ibuprofen 10 mg per kg, 3 maal per dag. Houd de temperatuur wel in de gaten. Geef ook wat extra drinken (indien jonger dan 6 maand kunstmelk of extra borstvoedingsmelk, anders water).

Raadpleeg een dokter:

 • bij ernstige signalen: symptomen van uitdroging, abnormaal huilen of een huiduitslag die snel uitbreidt
 • als de koorts langer dan drie dagen aanhoudt
 • als de hoge koorts een uur na een dosis paracetamol niet zakt
 • als je je zorgen maakt

Raadpleeg de hulpdiensten (112):

 • bij blauwrode puntvormige huidbloedingen
 • bij een grauwe huidskleur
 • als hij suf is of moeilijk wakker te krijgen
 • bij verwardheid
 • als je kindje moeilijk kan ademen

Hoe kan je een koortsthermometer reinigen?

Gebruik na elke meting een ontsmettingsalcohol (70°) om het uiteinde van de thermometer schoon te maken. Zo voorkom je dat infecties van de ene persoon naar de andere worden overgedragen.

Bronnen:
www.kindgezin.be
www.gezondheidenwetenschap.be
www.opgroeien.be

FacebookPin
Het beste van Minimi.be in je mailbox?
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Email*
Vul hier je e-mailadres in
CAPTCHA

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram