Ochtendstress vermijden: tips voor een geslaagde ochtendroutine

In dit artikel
Ochtendstress vermijden: tips voor een geslaagde ochtendroutine

dossier Zeker na een grote vakantie is het niet gemakkelijk om het ochtendprogramma rond te krijgen zodat de kinderen op tijd op school zijn. En zelf wil je uiteraard ook niet te laat komen op je werk. Een vaste ochtendroutine helpt daarbij, en kan zelfs al geïntroduceerd worden bij een kind van twee jaar. 

Lees ook: Hoe vermijd je negatieve stress op het werk?

Lees ook: 5 tips om de ochtendrush te vermijden

Waarom een ochtendroutine?

123-gezin-maalt-voed-stress-03-19.png
Haast en spoed is zelden goed. Ook voor de gezondheid, want wie geen tijd heeft om fatsoenlijk te ontbijten, begint de dag al met een achterstand.

Daarnaast veroorzaakt chaotisch gedrag ’s ochtends al heel wat stress. Het kan er zelfs voor zorgen dat kinderen verveeld of afgeleid geraken, wat de productiviteit en de sfeer niet ten goede komt.

Wanneer ouders hun kind te veel aansporen om zich te haasten, leert het kind daarop te vertrouwen en gaat het zich pas klaarmaken na herhaalde herinneringen. Daarom is het leren van een ochtendroutine ook een kans om zelf vaardigheden in te oefenen dat je uiteindelijk zal ontlasten.

Lees ook: Sofrologie: een waardevol middel tegen stress

Tips voor een geslaagde ochtendroutine

's Avonds


 • Neem samen met je kinderen tien minuten de tijd om de volgende dag voor te bereiden. Verzamel de school- en sporttassen en zet ze klaar voor de volgende dag. Kijk samen in de agenda of ze iets speciaals nodig hebben, leg intussen het tussendoortje en de boterhammendoos erbij.
 • Dek alvast de ontbijttafel.
 • Zorg dat je kinderen weten wat ze de volgende dag moeten aantrekken. Check de sokken- en de onderbroekenlade en leg voor kleine kinderen alvast hun kleren klaar.
 • Neem 's avonds een douche. Zo heb je de volgende ochtend meer tijd voor je kinderen.
 • Neem elke avond tien minuten de tijd voor jezelf om je te concentreren op de volgende dag. Je geest is nu rustig. Schrijf alles op wat je de volgende dag moet doen en wat je niet wilt vergeten. Reserveer daarvoor een klein notitieboekje dat een vaste plaats krijgt in de keuken.

Lees ook: Waarom vertelt je kind niets over zijn schooldag?

´s Ochtends


 • Sta een kwartiertje vroeger op dan je kinderen. Zorg dat je zelf klaar bent om vervolgens de kinderen te wekken.
  Begin met de ochtendroutine een paar dagen voor het schooljaar effectief begint. Zo zijn je kinderen reeds gewend aan de veranderingen.
 • Leer je kinderen een aantal vaardigheden die je altijd verwacht, ook in de vakanties. Zoals: breng je eigen bord en beker naar het afwasmachine als je klaar bent, doe het licht uit en de gordijnen open bij het verlaten van je kamer,…
 • Spreek een volgorde af voor elk kind. Bijvoorbeeld: eerst kamer verfrissen, aankleden, dan ontbijten en broodpakket klaarmaken, gevolgd door je gezicht wassen en tandenpoetsen, plassen voor het vertrek en boekentas nemen. Verander eventueel de volgorde een beetje bij elk kind om te vermijden dat je met velen in de badkamer staat.
 • Maak een overzichtje en hang het op een zichtbare plaats zodat kinderen zelf kunnen kijken wat de volgende stap is van hun ochtendroutine.
 • Ga bij de kinderen aan tafel zitten. Ook dáár kun je de boterhammen voor de broodtrommeltjes smeren. Probeer de sfeer rustig en ontspannen te houden, zodat de kinderen trek hebben in hun ontbijt. Houd de tijd in de gaten, maar probeer geen tijdsdruk te leggen op de kinderen. Veel kinderen gaan net minder goed eten als ze zich moeten haasten. 
 • Zorg dat iedereen zelf zijn gerief in zijn schooltas steekt. Zit alles er in? Eten? Drinken? Turn- of zwemkleren?

Lees ook: Hoe maak je tandenpoetsen leuk voor je kind?

Met deze tips loopt de ochtendroutine een pak minder stressvol en is klein én groot klaar voor wat de dag brengt, zowel fysiek als mentaal.


Laatst bijgewerkt: december 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram