Sofrologie: een waardevol middel tegen stress

dossier

Bijna 50 jaar geleden legde een Spaanse neuropsychiater, Alfonso Caycedo, de eerste grondslagen voor de sofrologie. Op basis van zijn medische ervaring met hypnose en zijn reizen naar Azië, waar hij yoga en het boeddhisme ontdekte, ontwikkelde de arts een reeks zeer complementaire technieken die de harmonie tussen lichaam en geest moeten verbeteren. Hij is ervan overtuigd dat ontspanning van de spieren leidt tot geestelijke ontspanning, en vice versa. 

Lees ook: Jacuzzi: de voordelen en nadelen voor je gezondheid

Sessies die ademhaling, ontspanning en visualisatie combineren

123_adem_gezicht_lach_ogen.jpg

Elke sofrologiesessie begint met zachte bewegingen: je werkt aan je nek, je middel, je knieën, je strekt je uit... Zo kan je spanningen identificeren, en ze vervolgens loslaten.

De sofroloog zal ook werken op je ademhaling. Want een goede ademhaling moet je aanleren, en dat maakt het mogelijk om stress en emoties beter te beheersen.

Dan volgt de fase van ontspanning en positieve visualisatie. Hoewel dit deel van de sessie je misschien doet denken aan hypnose, is dat geenszins het geval. De sofroloog zal je begeleiden om beelden op te roepen die mentale ontspanning teweegbrengen, om gevoelens of positieve gedachten te activeren en je zo te helpen om je in de toekomst gerust te stellen. Want als het je ontbreekt aan ratio, zijn visualisaties een krachtig middel om jezelf te bevrijden van negatieve zelfconditionering en jezelf te "herprogrammeren" zoals je zelf wenst.

Voor een goede werking van deze technieken, zal de sofroloog je eerst begeleiden, zodat je ermee kan experimenteren en de technieken kan kiezen die het beste bij je passen. Vervolgens zal je erop oefenen om ze dagelijks te gebruiken, bij voorkeur wanneer je je goed voelt, zodat je ze uiteindelijk ook kan aanwenden in moeilijke tijden. Sofrologiesessies duren tussen de 45 en 60 minuten. De prijs varieert meestal van € 35 tot € 60.

Lees ook: Betere ademhaling is een betere gezondheid

De vele toepassingen van sofrologie

Door ons te helpen los te laten, een stap terug te zetten, gevoelsmatiger, serener en doeltreffender te handelen, zou sofrologie leiden tot een beter welzijn in het dagelijks leven. Maar je kan het ook toepassen in een meer specifieke context, voor een welomlijnd doel: stressbeheersing, pijnbeheersing, slaapstoornissen, voorbereiding op de bevalling, examens, stoppen met roken, seksuele problemen...

Iedereen kan baat hebben bij één of meerdere sessies sofrologie.

Lees ook: Intermittent living: kortstondige stress voor meer energie

Waar vind je een sofroloog?

Om een sofroloog te vinden, kan je terecht op de website www.sofrologen.net. Aarzel ook niet om je huisarts om raad te vragen, of eens rond te horen in je omgeving. Een bepaalde sofroloog kan misschien geschikt zijn voor een van je naaste familieleden, maar daarom past hij niet noodzakelijk bij jou. Je hoeft dus niet te aarzelen om te veranderen.

Bronnen:
https://www.sophro.be
https://www.sofrologen.net


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram