Sofrologie: een waardevol middel tegen stress

In dit artikel
Sofrologie: een waardevol middel tegen stress

dossier

Bijna 60 jaar geleden legde de Spanjaard Alfonso Caycedo de eerste grondslagen voor de sofrologie. Deze neuropsychiater had zich geschoold in westerse geneeskunde, psychologie en daarnaast nog verdiept in yoga, meditatie, hypnose en oosterse geneeskunde. Caycedo ontwikkelde uiteindelijk een klinische methode, gericht op het positieve in je leven, die je zowel fysiek als mentaal stressweerbaar maakt. Annick Hoefnagels, docent-sofroloog en bestuurslid van de Vereniging van Caycediaanse Sofrologen, geeft een woordje uitleg.

Lees ook: Jacuzzi: de voordelen en nadelen voor je gezondheid

Wat is sofrologie?

"Bij sofrologie is er een duidelijk verband tussen geest en lichaam. Als we onder druk staan, geeft het lichaam signalen. Denk aan knarsetanden, schouders die vastzitten of spanningshoofdpijn. We beseffen dat we gestresseerd zijn, maar door ons druk en jachtig leven wuiven we de signalen weg", vertelt Annick. "Sofrologie kan een soort pauzeknop zijn, een moment van recuperatie waarbij de stresshormonen dalen. Terwijl je aandacht geeft aan je lichaamssignalen, leer je ook je gedachten te observeren en op een positieve manier in het leven te staan."

Door te helpen los te laten, een stap terug te zetten, gevoelsmatiger, serener en doeltreffender te handelen, zou sofrologie dus leiden tot een beter welzijn in het dagelijks leven. Maar je kan het ook toepassen in een meer specifieke context, voor een welomlijnd doel: stressbeheersing, pijnbeheersing, slaapstoornissen, voorbereiding op de bevalling, examens, meer zelfvertrouwen, minder faalangst, omgaan met prikkelbaarheid, angst, verdriet enzovoort.

Lees ook: Intermittent living: kortstondige stress voor meer energie

Hoe verloopt een sessie sofrologie?

123_adem_gezicht_lach_ogen.jpg

Elke sofrologiesessie begint met zachte bewegingen: je werkt aan je nek, je middel, je knieën, je strekt je uit... Zo kan je spanningen identificeren, en ze vervolgens loslaten.

De sofroloog zal ook werken op je ademhaling. Want een goede ademhaling moet je aanleren, en dat maakt het mogelijk om stress en emoties beter te beheersen.

Dan volgt de fase van ontspanning en positieve visualisatie. Hoewel dit deel van de sessie je misschien doet denken aan hypnose, is dat geenszins het geval. De sofroloog zal je begeleiden om beelden op te roepen die mentale ontspanning teweegbrengen, om gevoelens of positieve gedachten te activeren en je zo te helpen om je in de toekomst gerust te stellen. Want als het je ontbreekt aan ratio, zijn visualisaties een krachtig middel om jezelf te bevrijden van negatieve zelfconditionering en jezelf te "herprogrammeren" zoals je zelf wenst.

"Op het einde van de sessie neem je even de tijd om alles een plaats te geven. Meestal voel je je ontspannen en opgeladen, zowel fysiek als mentaal. Logisch want door de concentratie op het lichaam kan je alle gedachten even tussen haakjes zetten," vult Annick aan.

Lees ook: Betere ademhaling is een betere gezondheid

Een voorbeeldoefening, die je makkelijk zelf thuis kan proberen

Ga op een stoel te gaan zitten, beide voeten plat op de grond, rug tegen de leuning en sluit de ogen. Eerst leer je het verschil voelen tussen spanning en ontspanning, en daarvoor richt je de aandacht op 5 verschillende delen van het lichaam:  

1. het hoofd
2. de nek en schouders
3. de borstkas en rug
4. de buik en onderrug
5. de onderbuik, zitvlak en benen. 

Die verschillende systemen ga je één voor één even kort opspannen terwijl je inademt en dan ontspannen terwijl je uitademt. Niet te heftig, het is geen spiertraining of stretching. Maar, anders dan bij relaxatiemethodes zoals mindfulness en yin yoga die aan de slaapgrens grenzen, moet die totale ontspanning bij sofrologie net vermeden worden. Om aandachtig te blijven, ga je vooraan op de stoel gaan zitten en soms zelfs rechtstaan. De oefeningen kunnen dus echt overal toegepast worden; zonder matje, zonder speciale kleding. 

Bronnen:
https://www.sophro.be
https://www.sofrologen.net


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram