Gerelateerde artikels
Jacuzzi: de voordelen en nadelen voor je gezondheid
In dit artikel
Jacuzzi: de voordelen en nadelen voor je gezondheid
dossier
Al bestaat er geen twijfel over de ontspannende effecten van warm water, een jacuzzisessie is niet voor iedereen even gezond.
Lees ook: Dagelijks een warm bad nemen is goed voor je
Voordelen voor je gezondheid
De mogelijke voordelen van een jacuzzi verschillen van persoon tot persoon. Veel hangt af van je algemene gezondheidstoestand en de manier waarop je er gebruik van maakt.
- Verlichting van stress: een van de meest voor de hand liggende voordelen van een jacuzzi is dat het de spanningen van de dag kan helpen verlichten. Het kalmerende effect van het warme water en de masserende werking kunnen helpen tegen fysieke en mentale stress.
- Ontspanning van de spieren: het warme water en de masserende werking van de jacuzzi-jets zijn een effectieve manier om gespannen spieren te ontspannen en te kalmeren. Een jacuzzisessie voor het sporten kan ook het risico op blessures verminderen.
- Betere slaap: uit onderzoek is gebleken dat de ontspannen staat van je lichaam die een warm bad opwekt, je ook rustiger en dieper kan doen slapen. Passieve lichaamsverwarming zou een effectieve behandeling zijn voor slapeloosheid bij oudere volwassenen. Ook zou hydrotherapie helpen bij symptomen van fibromyalgie.
- Verlichting van pijn: in een jacuzzi ontspan je gespannen spieren, gewrichten en pezen. Het baden kan dus helpen om bepaalde soorten pijn te verlichten, bijvoorbeeld de pijn en stijfheid bij artritis die veroorzaakt worden door ontsteking. Bovendien ontlast het water de gewrichten, wat de flexibiliteit ten goede komt.
- Betere cardiovasculaire gezondheid: ontspannen in een jacuzzi, kan je hartslag verhogen en je bloeddruk verlagen. Volgens een studie uit 2016 helpt passieve warmtetherapie om het cardiovasculaire risico en sterfte te verminderen, vooral bij mensen met beperkte mogelijkheden om te sporten. Eerder onderzoek toonde al aan dat onderdompeling in een warm bad gedurende 10 minuten de bloeddruk kan verlagen en waarschijnlijk veilig is voor de meeste mensen met hoge bloeddruk.
- Verbeterde insulinegevoeligheid: volgens sommige onderzoekers kan regelmatige warmtetherapie met sauna's of warme baden de verminderde insulinegevoeligheid verbeteren en kan het gunstig kan zijn om diabetes onder controle te houden. Bovendien zou sauna- en jacuzzitherapie gunstige effecten hebben voor mensen met obesitas.
- Calorieverbranding: in een kleinschalige studie uit 2016 weekten deelnemers een uur lang in een warm bad en verbrandden ze ongeveer evenveel calorieën als tijdens een wandeling van 30 minuten. Dat betekent niet dat je de jacuzzi kan inruilen voor een sportsessie, maar het baden zou wel een boost kunnen geven aan het metabolisme. Dat kan vooral nuttig zijn voor personen die moeite hebben met beweging.
Lees ook: 7 tips om je metabolisme te verbeteren
Mogelijke nadelen voor je gezondheid
Het gebruik van een jacuzzi kan ook bepaalde risico’s inhouden:
- Baden in een jacuzzi kan de hartslag en bloeddruk beïnvloeden. Voor gezonde mensen is dit doorgaans geen probleem, maar personen met een hart- en vaatziekte vragen beter medisch advies alvorens ze een jacuzzi gebruiken. Ook wie snel last heeft van duizeligheid of flauwvallen, kan een jacuzzi beter vermijden.
- Als je zwanger bent, raak je gemakkelijk oververhit. Dat kan schadelijk zijn voor jou en je baby.
- Wie snijwonden, open zweren of uitslag heeft, wacht beter tot deze genezen zijn om het risico op irritatie en infectie te verkleinen.
- Tijdens een urineweginfectie kan je blootstelling aan warm water beter vermijden, want dat kan je symptomen verergeren.
- Als jacuzzi’s niet goed worden schoongemaakt, houden ze een risico op infecties in. De vochtige omgeving is namelijk de perfecte voedingsbodem voor bacteriën zoals pseudomonas (veroorzaakt infecties van de haarfollikels en de huid), cryptosporidium (veroorzaakt darminfecties met diarree) en legionella (veroorzaakt een ernstige vorm van longontsteking, of longziekte).
Lees ook: Is een infraroodsauna goed voor de gezondheid?
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist