Is een infraroodsauna goed voor de gezondheid?

In dit artikel
Is een infraroodsauna goed voor de gezondheid?

dossier

Wie de hitte van een traditionele sauna moeilijk kan verdragen, kiest misschien liever voor een infraroodsauna. Met lagere temperaturen creëer je hetzelfde ontspannende effect en dezelfde gezondheidsvoordelen. Misschien zelfs meer voordelen dan in een traditionele sauna.

Wat is een infraroodcabine?

unsplash_sauna_wellness_2022.jpg
In tegenstelling tot een traditionele sauna, verwarmen infraroodcabines de lucht om je heen niet. In plaats daarvan bevatten ze infraroodlampen die elektromagnetische straling gebruiken om je lichaam rechtstreeks te verwarmen. Via infraroodpanelen kan de warmte gemakkelijk doordringen in het menselijk weefsel: je lichaam wordt verwarmd voordat de lucht wordt opgewarmd. In een infraroodcabine zou slechts ongeveer 20 procent van de warmte naar de lucht gaat en de andere 80 procent rechtstreeks je lichaam verwarmen.

Een eigenschap van sauna's in het algemeen is dat ze reacties veroorzaken die vergelijkbaar zijn met die van matige lichaamsbeweging, zoals hevig zweten en een verhoogde hartslag. Een infraroodcabine geeft deze resultaten bij lagere temperaturen dan een gewone sauna, waardoor dit type sauna ook toegankelijk is voor mensen die de hitte van een conventionele sauna niet kunnen verdragen.

Lees ook: Een stoombad: geniet maar met mate

Voordelen infraroodcabine

De gezondheidsclaims van het gebruik van een infraroodsauna zijn onder andere:

Lees ook: Sauna: voordelen en nadelen voor je lichaam

Beperkt onderzoek

Naar traditionele sauna’s werd al veel onderzoek uitgevoerd, maar de studies die zich specifiek richten op infraroodsauna’s, zijn veeleer beperkt. De weinige en kleinschalige studies die er zijn, leveren summier bewijs voor enkele gezondheidsvoordelen:
  • Mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom zouden baat hebben bij het gebruik van een infraroodsauna als onderdeel van een algemene behandeling.
  • Het gebruik van infraroodsauna’s zou helpen spierpijn te verminderen en het herstel na krachttraining te verbeteren.
  • Een overzichtsstudie toont aan dat infraroodsauna's kunnen helpen de bloeddruk te verlagen.
  • Enkele studies tonen een zwakke gunstige invloed op de hartfunctie en overgewicht.

Lees ook: Effect van koudesauna’s nog onduidelijk

Nadelen

Over een infraroodsauna zijn echter ook geen nadelige effecten gerapporteerd, behalve de effecten die verbonden zijn aan elk saunatype, namelijk het risico op oververhitting en uitdroging. Ook moet men oppassen met saunabezoeken in combinatie met medicatiegebruik en bestaat er een potentieel gevaar voor zwangere vrouwen, personen die lijden aan een hart -en vaatziekte of onder invloed zijn van drugs of alcohol.

Bronnen:
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://www.mayoclinic.org
https://www.healthline.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram