chronisch vermoeidheidssyndroom

CVS

CVS is een syndroom gekenmerkt door aanhoudende of terugkerende vermoeidheid, diffuse musculoskeletale pijn, slaapstoornissen, en subjectieve cognitieve stoornissen van 6 maanden of langer. De symptomen worden niet veroorzaakt door de voortdurende inspanning, worden niet verlicht door rust en resulteren in een aanzienlijke vermindering van de beroep-, educatieve, sociale of persoonlijke activiteiten. Kleine veranderingen van het immuunsysteem, neuro-endocriene en autonome functie kunnen bij dit syndroom voorkomen. Er is ook een aanzienlijke overlap tussen deze aandoening en fibromyalgie.

26 artikels over chronisch vermoeidheidssyndroom
Bekijk

Vonden Gentse wetenschappers oorzaak fibromyalgie?

Vonden Gentse wetenschappers oorzaak fibromyalgie?
nieuws 8/10/2020

Volgens een nieuwe studie van Gentse wetenschappers ligt de kern van het probleem specifiek in het hersengebied de insula. Het Vlaamse onderzoek biedt een verklaring voor het brede klachtenpatroon van fibromyalgiepatiënten en zou de deur kunnen openen voor innovatieve behandelingen.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.

Kinesitherapie bij fibromyalgie blijft terugbetaald

Kinesitherapie bij fibromyalgie blijft terugbetaald
nieuws 19/02/2017

Onlangs meldde de pers dat de overheid sinds 1 januari 2017 nog slechts 18 in plaats van 60 sessies kinesitherapie voor mensen met fibromyalgie wil terugbetalen. Met die maatregel zou Minister van Volksgezondheid Maggie De Block 4, 2 miljoen euro willen besparen. Die bewering klopt echter niet.

lees meer »

Nieuwe naam en criteria voor Chronisch vermoeidheidssyndroom ?

Nieuwe naam en criteria voor Chronisch vermoeidheidssyndroom ?
nieuws 12/03/2015

Een commissie van experts van het Amerikaanse Institute of Medicine (IOM) stelt voor het Myalgische encefalomyelitis / chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS) een andere naam te geven: Systemic Exertion Intolerance Disease (SEID) of systemische inspanningsintolerantie ziekte.

lees meer »

Virus niet oorzaak CVS

nieuws 21/07/2011

Het staat nu vast: Het XMRV (xenotropic murine leukemia virus-related virus) is niet de oorzaak van het chronische vermoeidheidssyndroom (CVS).

lees meer »

Wordt chronisch vermoeidheidssyndroom veroorzaakt door virus?

nieuws 15/11/2009

Een onlangs geïdentificeerd retrovirus, XMRV (xenotropic murine leukaemia virus-related virus) genoemd, wordt door Amerikaanse onderzoekers in een studie in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift Science in verband gebracht met Myalgische Encefalomyelitis / Chronisch Vermoeidheidssyndroom.

lees meer »

Aanwijzingen wie vatbaarder is voor CVS

nieuws 31/01/2006

Uit een analyse van een serie onderzoeksuitkomsten zijn aanwijzingen naar voren gekomen dat er diverse factoren bestaan die iemand ‘vatbaar’ maken voor het chronische-vermoeidheidssyndroom (CVS).

lees meer »

Chronisch vermoeidheidssyndroom erkend als ziekte

nieuws 5/04/2002

Vanaf deze maand is het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) door de Riziv (Rijksdienst voor Ziekte-en Invaliditeitsverzekering) erkend als ziekte. Patiënten die aan CVS lijden, kunnen voortaan dus rekenen op de bijbehorende terugbetalingen en vergoedingen.

lees meer »

Chronisch vermoeidheidssyndroom: meer bewegen?

nieuws 13/10/2001

De beste manier om het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) te behandelen zou een begeleid programma van fysieke revalidatie zijn, zo blijkt uit een literatuurstudie in The Journal of the American Medical Association. De auteurs analyseerden 44 studies waarin diverse therapieën voor het chronisch vermoeidheidssyndroom worden onderzocht.

lees meer »
26 artikels over chronisch vermoeidheidssyndroom
Bekijk
volgopfacebook

volgopinstagram