7 tips om je metabolisme te verbeteren

123m-metabolism-ceellen-klier-endocr-01-17.jpg

nieuws Een goed metabolisme is de ultieme wens en de heilige graal van iedereen die op de lijn let of gewicht wil verliezen. Maar hoe snel je lichaam calorieën verbrandt, hangt af van een aantal factoren. Sommige mensen worden geboren met een snelle stofwisseling. En mannen verbranden over het algemeen meer calorieën dan vrouwen, ook in rusttoestand. Bij de meeste mensen vertraagt het metabolisme ook gestaag vanaf de leeftijd van 40 jaar. Je leeftijd, je geslacht en je genen kan je niet bijsturen, maar toch zijn er een aantal manieren om je metabolisme te verbeteren. Probeer het alvast met deze 7 tips.

Zorg voor extra spiermassa
Je lichaam verbrandt voortdurend calorieën, ook als je niets doet. En dat 'rustmetabolisme' (of energieverbruik in rust) is veel hoger bij mensen met veel spiermassa. Elke kilogram spieren heeft per dag ongeveer 13 calorieën nodig om zichzelf in stand te houden, terwijl een kilogram vet er maar 4 à 5 verbrandt. Dat zijn natuurlijk maar een paar calorieën, maar als je alle winst optelt maakt die na verloop van tijd een betekenisvol verschil. Door krachttraining activeer je alle spieren in je lichaam en verhoog je je gemiddelde dagelijkse stofwisselingsritme.
Drink voldoende water
Je lichaam heeft water nodig om calorieën te verwerken. Zelfs een lichte dehydratatie kan je metabolisme al vertragen. Drink een glas water of een andere niet zoete drank voor elke maaltijd of snack. En over snacks gesproken, eet bij voorkeur vers fruit of groente want zij bevatten van nature ook veel water en zijn gezonder dan chips of zoetigheid.
Eet gezonde tussendoortjes
Als je gewicht wilt verliezen, is frequenter te eten vaak ook een welkom hulpmiddel. Wanneer je uitgebreid eet en veel ruimte tussen de maaltijden laat, vertraagt je metabolisme telkens in die tussentijd. Een kleine maaltijd of snack om de drie à vier uur houdt je stofwisseling op peil. Het zorgt ervoor dat je gedurende de dag globaal genomen meer calorieën verbrandt. En als je tussendoortjes eet, heb je ook minder trek tijdens de hoofdmaaltijden. Eet pikant voedsel Pikante producten bezitten natuurlijke chemische stoffen die het metabolisme naar een hogere versnelling kunnen schakelen. Doe dus gerust een lepel fijngesnipperde chilipeper in je gerecht. Het effect is misschien maar tijdelijk, maar als je vaak dergelijke hot stuff eet, kan het als multiplicator op de lange duur ook meetellen. Nood aan een snelle boost? Wees royaal met chilivlokken in je pasta, wok of stoofpotjes.
Laad je op met proteïnes
Je lichaam verbrandt veel meer calorieën wanneer het eiwitten verteert dan wanneer het vet of koolhydraten verwerkt. Door een deel van de koolhydraten in je eetpatroon te vervangen door magere, proteïnerijke voeding steekt je stofwisseling een tandje bij. Goede proteïnebronnen zijn mager rundsvlees, kalkoen en kip, vis, tofu, noten, bonen, eieren en magere zuivelproducten.
Drink zwarte koffie en groene thee
Als je al een koffiedrinker bent, dan ken je ongetwijfeld het genot van zo’n kopje energie en concentratie. Koffie, met mate gedronken, is goed voor een metabolisme boost op korte termijn. Als je groene thee of oolong thee drinkt, heb je tweemaal prijs. Je geniet van het gecombineerd effect van cafeïne en catechine, twee substanties waarvan bewezen is dat ze het metabolisme voor een aantal uren een versnelling hoger doen draaien. Volgens onderzoek zou het dagelijks drinken van 2 à 4 kopjes van die thee het lichaam pushen om 17% meer calorieën te verbranden gedurende een korte en gematigde lichaamsoefening.
Vermijd crash diëten
Crash diëten, waarbij je als vrouw dagelijks minder dan 1.200 calorieën eet en als man minder dan 1.800, zijn nefast voor het metabolisme. Een dergelijk dieet helpt je misschien wel om gewicht te verliezen, maar je eet vaak niet gezond, en je verliest meestal ook spiermassa waardoor je metabolisme dan weer op de rem gaat staan. Het eindresultaat is dat je lichaam minder calorieën verbrandt en dat je snel weer bijkomt, het bekende jojo-effect!

bron: HD

Laatst bijgewerkt: januari 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram