5 tips om de ochtendrush te vermijden

123_kind_auto_zitje_gordel.jpg

dossier

Karolien Raeymaekers, klinisch psycholoog-gedragstherapeut en auteur van 'Denk als je peuter/kleuter' verwelkomt mama's, papa's en kinderen in haar eigen praktijk, maar speciaal voor ons snijdt ze hier ook veelvoorkomende struggles aan. Deze keer: de ochtendrush.



Mama Bénédicte (37): Het lijkt alsof mijn twee dochters van 3 en 5 jaar met opzet de ochtend vertragen. Ze weten toch dat mama gehaast is en dat we geen tijd hebben om te spelen of te discussiëren over kledij? Het is alsof ze erop uit zijn om me boos te maken. De dag start dan ook vaak zo hectisch - en met ruzie - dat ik meteen vermoeid ben en nadien met een schuldgevoel op het werk zit. Hoe kan ik dit anders aanpakken?

Lees ook: Ochtendstress vermijden: tips voor een geslaagde ochtendroutine

Tips voor een vlotte ochtendroutine

Karolien: "Peuters en kleuters lijken soms met opzet het omgekeerde te doen van wat je vraagt, om je zo op de kast te jagen, maar ook zij vinden ruzie en discussies helemaal niet leuk. Ze rollen er vaak ongewild in. Beschouw het als een interne weegschaal: aan de ene kant willen ze doen wat mama blij maakt, maar aan de andere kant hebben ze een onweerstaanbare drang om op elk moment voor het leukste te kiezen, datgene wat het meest plezier geeft. Dat die plezierige dingen vaak voor veel vertraging zorgen in een ochtendspits, daar hebben ze geen idee van. Ze zijn nog niet in staat om te plannen en hebben nagenoeg geen tijdsbesef. Ze kunnen dus niet inschatten hoeveel tijd er nog rest alvorens echt te moeten vertrekken en ze hebben al zeker geen besef hoelang ze al aan het prutsen zijn met die boterham. Dat dit erg vervelend is voor mama of papa is enkel duidelijk wanneer de volwassenen dat ook letterlijk zegt. De oplossing? Samenwerken, team ‘ochtendrush’ met als doel een fijne start van de dag zonder vertragingen en stress.

  1. Start met een erg duidelijke communicatie. Zeg letterlijk wat je wil en wat je bedoelt. Een peuter of kleuter kan nog erg moeilijk ‘aanvoelen’ wat je impliciet zegt of wil… ook al is dat bijna elke ochtend hetzelfde. Geef korte opdrachten en geen lijstje aan to do’s, en begeleid hen stap voor stap in de ochtendtaken. Maak het luchtig en speels, zoals het in hun wereld het leukst is. Toont jouw dochter de beste treuzeltechnieken aan tafel? Zeg dan: "Zusje is precies een slakje, die eet ook zo traag’. Welk dier doet mama na? Kunnen jullie een leeuw nadoen, die eet vast erg snel!
  2. Een routine zorgt voor voorspelbaarheid. Ook al lijkt het voor ons als volwassene evident dat elke ochtend hetzelfde gevraagd wordt, toch is dat niet geheel waar. Sommige ochtenden moeten we nog wat meer voorbereidingen treffen voor vertrek, waardoor de tijd erg beperkt is. Andere ochtenden heb je geen vergadering op de planning staan en start je dag iets gemoedelijker. En dan is het plots weekend en blijf je als ouder net zélf treuzelen aan de ontbijttafel. Voor jonge kindjes is dit erg onduidelijk. Op werkdagen is het daarom goed om aan te geven dat het de ‘snelle ochtend’ is, die altijd op dezelfde manier verloopt. Ook al lijkt het alsof deze routine nog niet automatisch wordt toegepast door jouw peuter of kleuter, het voelt wel herkenbaar en voorspelbaar aan. Het is niets nieuws en dat zorgt voor minder verzet.
    Bijvoorbeeld: Als we beneden komen, gaan we meteen aan de tafel zitten. We drinken onze melk en eten een boterham of wat ontbijtgranen. Daarna gaan we samen naar de badkamer voor onze tanden te poetsen.
    In deze routine moet het heel gewoon worden dat er tussendoor geen verwachting ontstaat om de televisie bijvoorbeeld op te zetten of met een spel te starten.
  3. Probeer hen te betrekken bij jouw to do-lijst. Wanneer jonge kindjes betrokken worden in de to do-lijst, hebben ze meteen een taak en hoeven ze zelf hun tijd niet op te vullen. Jullie zijn een team en die kleine helpers mogen gerust in elke stap van de ochtendrush betrokken worden. Kunnen zij de broodplankjes afruimen, terwijl mama de messen in de vaatwas steekt? Kunnen zij de brooddozen in de boekentas steken, terwijl mama de drinkbussen vult? Daarna kunnen jullie samen naar de badkamer en kan iedereen zelf zijn tanden poetsen en de kleren aandoen. Toch niet akkoord met de kledij van vandaag? Alle begrip, dan kijken we vanavond samen voor de outfit van morgen. Zo hoeven we ons daar geen zorgen meer over te maken. Kan mama misschien iets zoeken wat die outfit van vandaag toch leuker maakt? Een accessoire zoals een leuk speldje of een mooie ketting misschien?
  4. Geef positieve feedback. Positieve feedback geven op wat heel goed verloopt, geeft hen vaak vleugels en benadrukt dat je wel degelijk hun inspanningen ziet en apprecieert.


'Denk als een peuter/kleuter' - Karolien Raeymaekers Uitgeverij Borgerhoff&Lamberigts 207 pagina's, 22,99 euro

Lees ook: Waarom vertelt je kind niets over zijn schooldag?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram