Waarom zonbescherming bij jongeren essentieel is

unsplash_tiener_meisje_zon_oog_2025.jpg

nieuws

Zonnebrand blijft een hardnekkig probleem onder jongeren in België. Uit recent onderzoek blijkt dat meer dan 74% van de jongeren tussen 12 en 18 jaar vorig jaar minstens één keer verbrandde door de zon. Bij ruim een derde van hen ging het zelfs om pijnlijke verbrandingen. Deze cijfers tonen duidelijk aan dat zonveilig gedrag nog lang geen automatisme is bij jongeren. 

Om het stijgende aantal huidkankergevallen aan te pakken, bundelen Euromelanoma en Stichting tegen Kanker dit jaar hun krachten, zo meldt een persbericht. De focus ligt op preventie bij kinderen en jongeren, want huidkanker is nog altijd de snelst stijgende kanker in België. Jaarlijks komen er meer dan 50.000 nieuwe gevallen bij, waarbij overmatige blootstelling aan uv-stralen zonder bescherming de grootste boosdoener is.

Lees ook: Huidkanker voorkomen: 6 misvattingen over zonnebescherming

Waarom zonveilig gedrag al jong aanleren?

Zonbescherming voor kinderen en jongeren is geen overbodige luxe, maar pure noodzaak. In het persbericht benadrukken dermatoloog Dr. Thomas Maselis (Euromelanoma) en uv-expert Lies Goovaerts (Stichting tegen Kanker) het belang van een vroege start:

"Wie op jonge leeftijd verbrandt, loopt later een groter risico op huidkanker. Door kinderen van jongs af aan zonveilig gedrag bij te brengen, vergroot de kans dat dit ook op volwassen leeftijd wordt voortgezet."

Lees ook: Huidkanker: wat is het verschil tussen UVA- en UVB-straling?

Educatie en bewustwording als speerpunten

Om jongeren beter te beschermen, zetten Euromelanoma en Stichting tegen Kanker in op educatie. Zo ontwikkelde Euromelanoma vijf speelse animatievideo’s in het Nederlands en Frans, te vinden op YouTube en Klascement, een platform voor leraren. Deze video's leren kinderen op een toegankelijke manier waarom zonbescherming zo belangrijk is.

Daarnaast werkt Stichting tegen Kanker al jaren aan educatieve projecten, zoals de ‘ZonneSlimme Scholen’. In 2024 bereikte dit programma, met steun van de Vlaamse overheid en La Roche Posay, zo’n 25.000 leerlingen. Via een pedagogische koffer, vol lesideeën en materialen, leren leerkrachten hoe ze zonveilig gedrag kunnen stimuleren.

De resultaten spreken voor zich:

  • 53% van de leerlingen smeert zich na het lesprogramma vaker in.
  • 50% draagt sneller een pet of hoed.
  • 49% zoekt bewuster de schaduw op.
  • 45% van de leerkrachten spreekt leerlingen vaker aan op onbeschermd zonnen.
  • 44% van de leerkrachten geeft zelf het goede voorbeeld.

Toch valt er nog veel te winnen: slechts 6% van de scholen heeft een uitgewerkt zonbeleid, en amper 12% controleert actief de uv-index bij buitenactiviteiten.

Jongeren en zonbescherming: nog veel te leren

Ondanks alle inspanningen blijkt uit een nieuw onderzoek van Stichting tegen Kanker (Indiville, 2024) dat jongeren zich nog steeds onvoldoende beschermen. Bij dagelijkse buitenactiviteiten zoals sporten, festivals of pretparken geeft de meerderheid aan ‘zelden’ of ‘nooit’ zonnecrème te gebruiken.
Ook de voorkeur voor een gebruinde huid blijft groot:

  • 31% van de jongeren vindt een bruine tint belangrijk.
  • 16% geeft aan liever te verbranden dan zonder kleurtje van vakantie terug te keren.

Sociale media spelen een grote rol: TikTok (21%) is na ouders (54%) en familie (38%) de derde informatiebron over zonbescherming.

Lees ook: Wat is het nut van aftersun en hoe gebruiken?

Opvallend is dat jongeren vaak advies van influencers volgen, zelfs als dit schadelijke aanbevelingen bevat. Zo circuleren er tips om olie te gebruiken in plaats van zonnecrème, een lagere beschermingsfactor te kiezen, of zelfs bewust onbeschermd te zonnen.

Lees ook: Zonkracht of UV-index bepaalt hoe lang u in de zon kunt blijven

Samen op weg naar zonveilige generaties

Met hun samenwerking willen Euromelanoma en Stichting tegen Kanker structureel bijdragen aan een generatie die zonveilig gedrag als vanzelfsprekend beschouwt. Door correcte informatie en goede voorbeelden te delen, hopen ze jongeren bewust te maken van de risico’s en hen aan te moedigen zich beter te beschermen.

Ook Sundo doet mee: zij voorzien mobiele zonnecrèmepalen op jeugd- en sportkampen, zodat bescherming niet alleen zichtbaar maar ook toegankelijk is. 

"Als we jongeren nu leren om hun huid goed te beschermen, voorkomen we op termijn duizenden huidkankergevallen," zegt Dr. Maselis. "Zonbescherming moet net zo vanzelfsprekend worden als tanden poetsen of een fietshelm dragen."

Met deze gezamenlijke inzet hopen Euromelanoma en Stichting tegen Kanker een duurzame verandering te bewerkstelligen, waarbij zonveiligheid voor jongeren net zo normaal wordt als elke andere gezonde gewoonte.

Lees ook: SPF zonnecrème: mag je langer in de zon blijven met een hoge factor?

Bronnen:
https://www.euromelanoma.eu
https://kanker.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2025

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram