Veel gestelde vragen over je pasgeboren baby

dossier Je baby is geboren en je stelt je veel vragen. Hier volgen er alvast 27 mét antwoord.

Mijn baby verliest al zijn haar !

Het is normaal dat je pasgeboren baby in de eerste weken veel tot al zijn haar verliest, om nadien terug te groeien, misschien zelfs in een andere kleur.

Gele huidskleur

Het bilirubine-pigment kan aan sommige pasgeborenen een gele huidskleur geven. Door de baby een paar uur per dag onder een lamp te leggen (fototherapie) kan dit snel verholpen worden.

Lees ook: Geelzucht of icterus bij je pasgeboren baby

Onregelmatige vorm hoofdje

Ten gevolge van de druk bij de bevalling kan het zijn dat het hoofdje van je baby wat onregelmatig gevormd is. De schedel van het hoofdje is nog niet volledig gesloten. Na enkele dagen neemt de schedel een regelmatige vorm aan.

Lees ook: Plagiocefalie: een afgeplat hoofdje

Mijn baby vervelt

Bij de meeste baby's en voornamelijk bij laatgeborenen is het normaal dat de handpalmen en de voetzolen vervellen. De huid pas zich immers aan aan een ander klimaat: van de vochtige baarmoeder naar de warme lucht.

Hoeveel (borst) voedingen?

Laat in het begin de baby zelf zijn ritme bepalen. Op die manier kan jouw lichaam zich ook aanpassen aan zijn ritme. Al snel ontwikkelt de baby een eigen patroon met tussenperiodes van 2 tot 2.5 uur. De baby wakker maken voor een voeding hoeft niet.

Lees ook: Moet je een pasgeboren baby wakker maken voor voeding?

Tepelkloven

Tepelkloven zijn barstjes rond de tepel en kunnen zelfs bloeden bij het geven van borstvoeding. Tepelkloven dienen snel verzorgd te worden, daar dit open wondjes en bron van infectie zijn.
Geef bij voorkeur meer en kortere voedingen. Begin de voeding eventueel met een tepelhoedje in rubber of silicone, éénmaal de voeding op gang is gekomen, mag je deze verwijderen. Na de voeding wrijf je de tepels in met een druppel moedermelk en laat het opdrogen. Houd je borsten zolang mogelijk onbedekt.

Flessenvoeding en braken

Hoogstwaarschijnlijk heeft de baby te snel en te gulzig gedronken en is zijn maag te vol of heeft hij teveel lucht meegezogen. Zorg ervoor dat de speen steeds vol met melk zit zodat er geen lucht bij kan. Pas het gaatje van de speen aan zodat de baby wat minder snel drinkt.
Het overgeven kan eveneens te wijten zijn aan reflux, waarbij de maag wat melk opstuwt. Het kan eveneens zijn dat je kind de melk niet verdraagt. Raadpleeg hiervoor je arts.

Lees ook: 11 vragen rond flesvoeding

Dunne ontlasting

Geef je borstvoeding dan is het normaal dat de stoelgang zeer brijerig is en zeer frequent (soms na iedere voeding) Het is eveneens normaal als er enkele dagen geen ontlasting is.Bij borstvoeding hoeft men zich dus niet te vlug zorgen te maken ivm de stoelgang.
Bij flesvoeding is het niet normaal dat de stoelgang waterig is.Men moet er altijd op bedacht zijn dat een kind met diarree vlug veel vochtverlies heeft en men moet dan ook tijdig de dokter raadplegen.
Een normale stoelgang bij flesvoeding is om de 1 of 2 dagen maar is ook afhankelijk van kind tot kind.

Mijn dochtertje heeft (vaginaal) bloedverlies.

Geen probleem, dit is te wijten aan de grote hoeveelheid hormonen die nog van de moeder via de navelstreng tot bij de baby gekomen zijn.

Mijn baby heeft een beetje borstontwikkeling

Zowel jongetjes als meisjes kunnen borstontwikkeling hebben tengevolge van de grote hoeveelheid hormonen die via de navelstreng naar uw baby'tje gegaan zijn. Dit verdwijnt na verloop van tijd.

Eerste keer gaan zwemmen

Hierover zijn de meningen wat verdeeld. Sommigen vinden reeds dat je vanaf 3-4 weken met je baby in het water kunt. Anderen opteren echter om te wachten tot hij 3-4 maanden is en reeds zijn eerste vaccinatie gehad heeft.

Lees ook: Met mijn baby naar het zwembad

Herkent baby mijn geur?

Een baby herkent zeer vlug je geur en de smaak van je melk. Je geur maakt hem rustig.

Mijn baby heeft krampjes

Laat je baby nog eens boeren, leg hem op zijn buikje of masseer zachtjes zijn buikje. Veel baby's houden hier van. Meestal zijn deze klachten na een maand of drie vanzelf over als de spijsvertering goed op gang komt.

Lees ook: Kolieken bij de baby

Huidsmeer en korstjes in het haar

Dit wordt ook veroorzaakt door een verhoogde afscheiding van huidsmeer uit de talgkliertjes. Het wordt ook berg genoemd. Men kan die korstjes losweken met zoete amandelolie en dan met een fijn kammetje de korstjes verwijderen. Je hoeft niet bang te zijn om de fontanellen te beschadigen, ze zijn veel sterker dan je denkt. Je kan de haartje gerust met shampoo wassen, doch zeker niet elke dag.

Nageltjes knippen?

Als de nageltjes heel lang zijn bij de geboorte en hij krabt zich in zijn gezichtje (dat dan kan infecteren) mag je de nageltjes gerust knippen. Gebruik echter een stompe nagelschaar. Als je dit niet goed durft wacht dan een tijdje met knippen en neem eventueel je toevlucht tot speciale handschoentjes die vermijden dat je kindje zich kan krabben.

Mag mijn baby direct buiten?

Ja, je mag er heel vlug mee buiten en een goede raad: kleed hem aan zoals jij je voelt. Is het heel warm doe hem luchtige katoenen kleertjes aan. Denk er aan hoe jij je zou voelen moest je helemaal ingeduffeld in de warmte moeten doorbrengen. Baby's mogen zeker niet in de volle zon!

Is het echter heel koud, kleed hem warm aan en zorg dat zijn hoofdje goed beschermd is want baby's koelen door hun relatief groot hoofdje vlug af.

In bad met de navelstreng?

Geen enkel probleem, tijdens de zwangerschap zit de baby ook in het vruchtwater. Nadat hij is afgevallen mag de baby ook gewoon in het water.

Baby niest veel

Baby's niezen om hun neusje te reinigen, dit is heel normaal.

Rode vlekjes met een wit puntje erin

Deze uitslag is niets om je zorgen over te maken. Wanneer baby lang huilt, onrustig is of bvb te warm heeft kan zijn hele gezichtje bedekt zijn met een korrelige uitslag. Ook dit verdwijnt weer vanzelf en je moet er niets aan doen.

Witte puistjes in gezichtje

Dit is heel normaal, vooral op hun neusje en de kin. Dit noemt men ook milia en is een verstopping van de talgkliertjes. Dit verdwijnt echter weer spontaan, men moet er niets aan doen.

Spruw?

Je moet eerst eens goed kijken of die witte vlekjes op de tong of in het mondje geen melkrestjes zijn die nog in het mondje zitten. Probeer ze eens weg te vegen.
Spruw kan je niet weg vegen, het is een schimmelinfectie die vooral op de tong en het tandvlees en in het mondje voorkomt. Het is een wit laagje vlekjes en daar moet je mee naar je arts gaan die een schimmelwerend middel zal voorschrijven. Als je baby spruw heeft, kan hij vaak lastiger zijn.

Lees ook: Spruw: een wit beslag op de tong

Waarom weent mijn baby?

Heeft hij geen honger, is het niet te warm of te koud, moet hij geen boertje laten, heeft hij geen natte luier? Naarmate je baby ouder wordt leer je hem beter kennen en te herkennen waarom hij huilt. Probeer je baby te troosten, als ze zo klein zijn kun je ze immers niet verwennen en is huilen zijn enige communicatiemiddel...

Lees ook: Kolieken bij de baby

Hoe kan ik wiegendood voorkomen?

Laat je baby altijd op zijn rug slapen, op een stevige matras
De temperatuur in de kamer moet niet warmer zijn dan 18/20°. Verlucht regelmatig de kamer.
Gebruik geen hoofdkussen.
Rook nooit in de kamer van een baby. Probeer trouwens nooit
te roken in de nabijheid van een baby.
Geef geen hoestbedarende medicamenten zonder toestemming van je arts.

Lees ook: Wat is wiegendood?

Mijn baby ziet scheel

Het is normaal dat een pasgeboren baby de dingen wazig ziet. Op deze leeftijd ziet hij de dingen het best op een afstand van 30 cm.

Hoeveel moet mijn baby drinken per dag ?

Het is moeilijk om algemeen te stellen hoeveel een baby moet en zal drinken. Globaal gezien komt het erop neer dat een baby in het eerste levenshalfjaar 150 tot 180 ml voeding per kg per dag nodig heeft. In het tweede levenshalfjaar is de melkbehoefte zeker minstens nog een halve liter per dag en dit dan gecombineerd met fruitpap, groentepap.

Een schema zal je steeds vanuit de kraamafdeling worden meegegeven. De opvolging gebeurt door de verpleegkundige van Kind en Gezin die bij jou op bezoek zal komen.

Lees ook: Nieuwe richtlijnen over borstvoeding en kunstvoeding voor zuigelingen

Welk water voor flesvoeding ?

Water is de bron van het leven. Weet echter dat niet alle water geschikt is voor het bereiden van babyvoeding. Leidingwater, dat gedurende een vijftal minuten gekookt werd, kan gebruikt worden op voorwaarde dat het gehalte aan nitraten niet te hoog ligt.

Flessenwater (niet-bruisend) is geschikt wanneer dit een laag gehalte aan minerale zouten en nitraten bevat. Gebruik best flessenwater met op het etiket de vermelding dat het water geschikt is voor de bereiding van melkvoeding, zo kies je zeker voor kwaliteit.

Lees ook: 11 vragen rond flesvoeding

Mijn baby heeft de hik

Soms krijgen baby'tjes de hik omdat ze te vlug gedronken hebben. Controleer of de opening van de speen niet te groot is. Laat je baby ook tijd om een boertje te doen. Een remedie tegen de hik bestaat niet echt maar het is ook een onschuldig verschijnsel.


Laatst bijgewerkt: januari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram