Met mijn baby naar het zwembad

Laatst bijgewerkt: mei 2019
123-baby-zwemmen-12-18.png

nieuws In principe kan je al met je baby gaan zwemmen vanaf de tweede week, maar dan moet de watertemperatuur 37°C bedragen. Weinig zwembaden bieden dit aan, de temperatuur is maximum 30 à 31°C. Daarvoor moet je kindje minstens 3 maanden oud zijn.
Voor je eigen veiligheid en die van de baby is het belangrijk nooit in of uit het water te komen terwijl je de baby zelf vasthoudt. Vraag aan de badmeester (of iemand anders) of hij je de baby kan aanreiken nadat je zelf in of uit het water bent.

Hoe lang mag mijn baby in het water blijven?
Het zwembadwater is altijd kouder dan de lichaamstemperatuur. De weerstand tegen deze afkoeling is afhankelijk van de leeftijd van het kindje, maar algemeen genomen is een halfuurtje in het zwembad voldoende.
Let wel goed op eventuele blauwe lipjes, nageltjes of rillingen. Als dit het geval is, ga dan uit het water en wikkel de baby in een droge handdoek.
Kleed hem nog niet volledig aan voor je zelf aangekleed bent. In de warme zwembad-kleedkamers is de warme buitenkleding zeker nog niet nodig. Doe deze pas aan vlak voor je naar buiten gaat. De baby kan gedeeltelijk gekleed in de kinderstoel wachten tot jij aangekleed bent.

Wanneer mag mijn baby niet gaan zwemmen?
Bij zware verkoudheden, koorts, diarree, oog- of oorontsteking is baden sterk af te raden.
Ook is het af te raden om meteen na het eten te gaan zwemmen. Een “zware” maaltijd (vb.: fruitpap) moet ten laatste twee uur voor het baden gegeven worden, lichtere maaltijden ongeveer een uurtje vooraf.

Moet hij een luier dragen in het water?
Neen, want een luier slorpt meteen water op, wat niet prettig is voor het kindje. Het beste is een broekje met een elastiekje rond het middel en de billetjes. Plassen doen baby’s toch slechts in beperkte mate, maar de ontlasting moet wel tegengehouden worden. Als het kindje ontlasting heeft in het water, ga dan onmiddellijk uit het bad en was het broekje uit.

Moeten baby’s onder de douche na het zwemmen?
De harde waterstralen en de slechte akoestiek zijn niet aangewezen voor baby’s. Droog je baby goed af en smeer hem goed in met olie. Thuis kan hij dan in een lekker warm badje om het zwembadwater weg te spoelen.


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram