Helpt een droomvoeding om je baby te laten doorslapen?

123_m_borstvoeding_nacht_mama_baby_2020.jpg

dossier

Me-time is leuk, maar als je jonge ouders vraagt wat ze écht graag willen, dan antwoorden ze in koor: doorslapen. We zouden dan ook alles proberen om een goede nachtrust te forceren. Velen pleiten voor een droomvoeding, maar is zo’n late night fles- of borstvoeding het wondermiddel bij uitstek? We vroegen aan onze vaste slaapcoach Nathalie Schittekatte van Snuggles and Dreams.

Lees ook: Wanneer slaapt een baby door?

Lees ook: Slaapcoach: Onderbroken nachten? Werk aan de slaapassociaties

Voor wie de term nog niet kent: wat is een droomvoeding precies?

Bij een droomvoeding ga je je slapende baby uit zijn bedje nemen voor een voeding, meestal als je zelf gaat slapen, rond 22 à 23 uur, waarop hij dan half slapend een flesje of aan de borst drinkt. Sommige ouders doen het om aan de juiste hoeveelheid voedingen te komen per dag, maar veel anderen geven een droomvoeding in de hoop dat het kindje dan de nacht doorslaapt. Uit natuurlijke reflex zal het kindje sowieso drinken. Redelijk makkelijk zelfs, omdat hij rustig is, maar weinig prikkels krijgt en eigenlijk een beetje onbewust drinkt. Boeren is meestal niet nodig, net omdat ze zo rustig gedronken hebben, en ze vallen normaal gezien ook makkelijk weer in slaap of blijven zelfs gewoon de hele tijd verderslapen.

Lees ook: Slaapregressie: als je kindje plots slecht slaapt

Raad jij droomvoedingen aan? En vanaf welke leeftijd?

Het werkt doorgaans pas vanaf 3 maanden, maar soms al vroeger. Er zijn kindjes die daar heel goed mee zijn, maar zelf ben ik er niet echt fan van. Als de baby de melk zo goed als slapend binnenkrijgt en de voeding dus niet echt registreert, kan hij nog altijd enkele uren later wakker worden en een voeding verwachten, terwijl hij nog niet lang geleden zijn droomvoeding heeft gehad. En wat doe je dan, hé? De baby huilt, je bent moe… En je geeft terug een voeding. Zo krijgt je baby uiteindelijk wellicht meer nachtvoedingen dan hij eigenlijk nodig heeft en die moet je dan later weer gaan afbouwen. Het is beter om de baby lekker te laten slapen en zelf te laten komen voor een voeding die hij wél volledig registreert.

Wat met de kindjes die na een droomvoeding effectief doorslapen? Raad je het ook voor hen af?

Wel, in zo’n geval kan je je afvragen: ligt het aan de droomvoeding of heeft het kindje gewoon geen nood meer aan nachtvoedingen? Rond 6 maand is het beter om enkel nog nachtvoeding te geven op vraag, dus misschien kunnen ouders in zo’n geval eens de droomvoeding weglaten om te zien of het kindje nog steeds doorslaapt. Je kan ze ook stelselmatig afbouwen door het flesje telkens kleiner te maken of de baby minder lang aan de borst te laten drinken.

Lees ook: Slaapcoach Nathalie over dutjes: waar, hoeveel en hoelang?

Hoe weet je wanneer je de droomvoeding mag afbouwen of weglaten?

Als je kindje ’s ochtends niet onmiddellijk om drinken vraagt en makkelijk een half uurtje kan wachten, dan stel ik voor om de nachtvoeding of laatavondvoeding van 23 uur (volledig) af te bouwen totdat de baby terug honger heeft in de ochtend.

Je vindt Snugglesanddreams ook op Facebook en Instagram.


Lees ook: Met deze hulpmiddelen en tips leert je kindje makkelijker doorslapen

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram