Kan je afvallen met appelazijn?

In dit artikel
Kan je afvallen met appelazijn?

dossier

Regelmatig duiken er in de pers en op internet berichten op dat azijn, en dan vooral appel- of ciderazijn, ideaal zou zijn om af te vallen. Maar klopt dit ook?


Lees ook: Waarom is buikvet zo gevaarlijk en wat kan je eraan doen?

Wat is appelazijn?

Getty_appelazijn_2024.jpg

© Getty Images

Azijn wordt al sinds mensenheugenis gebruikt als smaakmaker en bewaarmiddel voor voedsel. Azijn voor de keuken wordt verkregen via gisting (fermentatie) van koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals appels, druiven, bessen, granen, aardappels, maïs enzovoorts. Aan de alcohol die op die manier ontstaat, wordt een speciale bacterie toegevoegd die de alcohol omzet in azijnzuur. Azijn voor voedselbereidingen bevat tussen de 4 en 8 procent azijnzuur. Daarnaast bevat azijn, afhankelijk van het soort koolhydraten dat gebruikt werd en van de bewerking, ook kleine hoeveelheden organische zuren, aminozuren, vitamines en aromastoffen.

Lees ook: Hoe kan je snel vermageren aan je buik?

Effecten van azijn

Getty_appelazijn_lepel_2024.jpg

© Getty Images

  • Een lepeltje azijn bij de maaltijd zou de maag doen inkrimpen, waardoor je minder trek hebt in eten en minder eet. Voor deze bewering bestaat echter geen enkel bewijs. De maag is immers uitstekend beschermd tegen zuren.
  • Onderzoek heeft wel aangetoond dat het innemen van wat azijn (ongeveer een halve eetlepel) gedurende een koolhydraatrijke maaltijd (bijvoorbeeld het ontbijt), een sterker verzadigd gevoel geeft en de eetlust afremt in de daaropvolgende uren. Mensen die wat azijn eten bij de maaltijd, zouden in de daaropvolgende uren gemiddeld 200 à 275 kcal minder eten.
  • Onderzoek heeft ook aangetoond dat bij mensen die voor of na een koolhydraatrijke maaltijd wat azijn aten (bijvoorbeeld een lepel azijn dronken, een slaatje met azijn of een gerecht zoals pickles bereid met azijn), de insuline- en suikerwaarden in het bloed minder stijgen. Azijn zou namelijk het leegmaken van de maag vertragen, zodat de vertering van de maaltijd over een langere periode gespreid wordt. Bovendien zou azijn mogelijk de afbraak van koolhydraten afremmen, waardoor een deel ervan onverteerd in de darm terecht komt en wordt uitgescheiden. Dit kan een effect hebben op het lichaamsgewicht.
  • Er bestaan ook aanwijzingen dat azijn de verbranding van vetten in de lever verhoogt, wat een positieve invloed heeft op het lichaamsgewicht. Mensen die geregeld een beetje azijn drinken bij de maaltijd, zouden een lagere BMI-index, een kleinere tailleomvang minder buikvet en minder vetten in het bloed hebben.
  • Wat het soort azijn betreft is er geen enkel bewijs dat de ene azijn (bijvoorbeeld appelazijn) meer effect zou hebben dan de andere azijn.

Lees ook: Met welke sporten kan je best buikvet verliezen?

"Persoonlijk denk ik dat het voor mensen met overgewicht de moeite waard is om dit eens een drietal maanden te proberen om te kijken wat het effect is," vertelt Dr. Ir. Eric De Maerteleire, bio-ingenieur en doctor in de Landbouwkundige en Toegepaste Biologische Wetenschappen. "Ik zou opteren voor een soeplepel ‘appelciderazijn’ in een groot glas water, te nemen ’s morgens op de nuchtere maag. Let wel op voor de tanden (poetsen na het ontbijt) en indien de azijn te veel zou ‘branden’, kan je de dosis verminderen naar een koffielepel. Hoewel er nog meer onderzoek moet gebeuren op grote groepen, denk ik dat azijn kan helpen om af te vallen en diabetes type 2 onder controle te houden."

Bronnen:
Eric de Maerteleire, Over zinnenprikkelende oesters en verslavende chocolade: De antwoorden op de meest gestelde vragen over voeding. Roularta Books 2010
https://nutrition.bmj.com
https://wibnet.nl


Laatst bijgewerkt: april 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram