Hoe kan je snel vermageren aan je buik?

dossier

Wil je buikvet verliezen, maar weet je niet hoe? Je bent niet de enige. Hardnekkig buikvet blijkt vaak de laatste horde voor wie wil afvallen en strakker wil worden.

Lees ook: Buikvet verbranden: hoe krijg je die buik weg?

Hoe ongezond is buikvet?

Er zijn twee soorten buikvet. De ene soort is schadelijk voor je gezondheid, de andere niet.

  • Onderhuids vet bevindt zich tussen je huid en je spieren. Je kan het vastpakken en het voelt zacht aan.
  • Orgaanvet of visceraal vet zit rond je belangrijkste organen zoals het hart, de lever, de longen en de maag. Daar verhoogt het de kans op ontstekingen en ziektes. Orgaanvet kan je niet altijd waarnemen zoals onderhuids buikvet. Maar als je een zichtbaar buikje hebt, is dat een teken dat er behalve op de buik ook rond de organen te veel vet is opgeslagen.

Het is dus belangrijk om je buikje tijdig aan te pakken. Daarvoor geldt er niet één enkele richtlijn. Het houdt in dat je je leefgewoonten verandert: let op je voeding, beweeg, zorg voor een goede nachtrust en probeer stress te verminderen.

Lees ook: Waarom is buikvet zo gevaarlijk en wat kan je eraan doen?

Verminder stress en slaap voldoende

Getty.buik_vet_vermageren_dieet_2023.jpg

© Getty Images / buikvet verliezen

Stress kan ervoor zorgen dat je buikvet toeneemt doordat het de bijnieren aanzet tot de productie van cortisol, ook bekend als het stresshormoon. Onderzoek toont aan dat hoge cortisolniveaus de eetlust vergroten en de opslag van buikvet stimuleren. Wil je buikvet verminderen, dan is het dus essentieel om stress aan te pakken. Activiteiten zoals yoga of meditatie kunnen daarbij helpen.

Voor je gezondheid is het belangrijk dat je voldoende slaapt, maar er is ook specifiek een link tussen slaap en gewicht. Studies tonen aan dat onvoldoende slaap voor sommige kan worden gelinkt aan een hoger risico op obesitas en meer buikvet. 

Wie minder dan vijf uur per nacht slaapt, zou een significant grotere kans hebben om aan te komen dan diegenen die zeven uur of meer per nacht slapen. Ook slaapapneu, een aandoening waarbij de ademhaling 's nachts af en toe stopt, is in verband gebracht met overtollig visceraal vet.

Lees ook: Wat doet stress met je lichaam op korte en lange termijn?

Lees ook: Wat doet stress met je lichaamsgewicht?

Voeding om buikvet te verliezen

Als je buikvet wil aanpakken, is het niet alleen belangrijk om minder te eten, maar ook om gezonder te eten: start de dag met een gezond ontbijt, eet vezelrijke voeding, elimineer snelle suikers zoveel mogelijk uit je dieet en eet veel eiwitten. Eiwitten?geven je snel een vol gevoel, waardoor je minder eet. Schrap ook alcohol van het menu: het drinken van alcohol verhoogt de opslag van vetmassa.

Minder koolhydraten eten, vooral geraffineerde koolhydraten, kan zeer gunstig zijn voor het verliezen van vet, inclusief buikvet. Koolhydraatarme diëten kunnen zelfs buikvet verminderen bij mensen met overgewicht, mensen met een verhoogd risico op diabetes type 2 en mensen met het polycysteusovariumsyndroom (PCOS). Je hoeft geen strikt koolhydraatarm dieet te volgen. Het vervangen van geraffineerde koolhydraten door onbewerkte koolhydraten kan de metabolische gezondheid al verbeteren en buikvet doen slinken.

Ook vette vis zou goed zijn tegen buikvet. Vette vis bevat is namelijk rijk aan hoogwaardige eiwitten en omega-3-vetten. Studies bij volwassenen en kinderen met leververvetting hebben aangetoond dat omega-3 supplementen lever- en buikvet aanzienlijk kunnen verminderen.

Verder zou intermittent fasting een efficiënte manier zijn om buikvet te verliezen. Dit is een eetpatroon waarbij periodes van eten worden afgewisseld met periodes van vasten. Je vast bijvoorbeeld elke dag 16 uur en eet je al je voeding binnen een tijdspanne van 8 uur. Door deze voedingswijze zou je volgens onderzoek meer lichaamsgewicht, totaal vet en orgaanvet verliezen in vergelijking met calorierestrictie. De voorwaarde is wel dat je maaltijden bestaan uit hoogwaardige voeding.

Lees ook: Het effect van avocado op gewicht en buikvet

Doe aan cardio en weerstandstraining

Aerobe lichaamsbeweging (cardio) is een effectieve manier om je gezondheid te verbeteren en calorieën te verbranden. Studies tonen ook aan dat het een effectieve vorm van lichaamsbeweging is om buikvet te verminderen. 

Uit één onderzoek bleek dat postmenopauzale vrouwen meer vet op alle plaatsen verloren als ze 300 minuten per week aan aerobe lichaamsbeweging deden, vergeleken met degenen die 150 minuten per week trainden. De onderzoekers merkten echter ook op dat de veranderingen in visceraal buikvet niet significant verschilden tussen beide groepen.

Onderzoek toont ook dat weerstandstraining, zoals gewichtheffen of krachttraining gunstig is voor het verliezen van buikvet. Uit een onderzoek bij tieners met overgewicht bleek dat een combinatie van krachttraining en aerobe lichaamsbeweging leidde tot de grootste afname van visceraal vet.

Lees ook: Met welke sporten kan je best buikvet verliezen?

Lees ook: Trainingsschema krachttraining: deze oefeningen kan je thuis doen

Bronnen:
https://www.etos.nl
https://www.healthline.com
https://health.usnews.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram