Buikvet verbranden: hoe krijg je die buik weg?

dossier

Veel mensen wegen enkele kilo's te veel, maar slagen er maar niet in om dat hardnekkige buikvet te verbranden. Waarom is het zo moeilijk? En wat werkt wel? Enkele concrete tips.

Lees ook: Waarom is buikvet zo gevaarlijk en wat kan je eraan doen?

Waarom is buikvet zo ongezond?

123-meten-buikvet-dieet-06-19.png

Buikvet is ongezonder dan vet op heupen en billen. Het verhoogt immers het risico op hart- en vaatziekten (verhoogde bloeddruk, slagaderverkalking (atherosclerose), beroerte, hartinfarct, …) en diabetes type 2. Bovendien worden ook de gewrichten extra belast. Vooral heupen, rug en knieën krijgen het hard te verduren. Daarnaast zijn er ook sterke aanwijzingen dat overgewicht het risico op bepaalde soorten kankers verhoogt. Overtollige kilo's kwijtraken, blijkt voor velen echter moeilijker dan gedacht.


Lees ook: Zijn brood, pasta en aardappelen dikmakers?

Lees ook: Wat gebeurt er als je maaltijden overslaat?

Waarom vallen mannen sneller af dan vrouwen?

Mannen vermageren inderdaad gemakkelijker. Dat komt omdat ze een grotere spiermassa hebben en daardoor meer calorieën verbranden dan vrouwen, zelfs in rust. De stofwisseling van de spieren verbruikt in rust meer energie dan eenzelfde hoeveelheid vetweefsel. Het kan demotiverend of ronduit frustrerend zijn als vermageren maar niet wil lukken, maar dikwijls is volhouden de boodschap. En dat kan alleen maar als je strategie ook voor een langere termijn vol te houden is.

Lees ook: 'Waarom val ik niet af?'

Tips om buikvet te verbranden

 1. Stel een realistisch doel… 
  Bepaal zelf hoeveel kilo’s je wil verliezen en binnen welke termijn. Een gewichtsverlies van ongeveer een halve kilo per week is een ideaal tempo om op lange termijn een gezond gewicht te krijgen en te behouden. 
 2. …met concrete stappen 
  Lijst voor jezelf op op welke manier je je doel wil bereiken en doe dat zo concreet mogelijk, bijvoorbeeld dagelijks minstens twee stukken fruit eten, maximaal een keer om de twee weken frieten, minstens drie keer in de week een half uurtje extra bewegen,… 
 3. Begin elke dag met een ontbijt 
  Een ontbijt geeft je meer energie in de voormiddag en helpt je de vet- en suikerrijke tussendoortjes links te laten liggen. Wie niet ontbijt, vergroot zijn kans op gewichtstoename. 
 4. Beweeg je buik weg 
  Van strenge caloriebeperkte diëten is bekend dat je lichaam zich aanpast aan wat het binnenkrijgt en zuiniger omgaat met de beschikbare energie. Als je na verloop van tijd weer gaat eten zoals je gewend was, kom je aan. Buikvet blijkt daarentegen heel ontvankelijk voor lichaamsbeweging. Wees ook hier realistisch. Neem tijd om je conditie op te bouwen. Voor mensen met overgewicht is het al een mooie doelstelling om elke dag een halfuur te wandelen. Ben je relatief fit? Dan is de snelste en beste manier om meer te verbranden spieren kweken. Hoe meer spieren je hebt, hoe meer energie je lichaam verbruikt. Daarom is krachttraining zo interessant voor wie vet wil verbranden. 
 5. Weg met calorierijke knabbels voor tv
  ’s Avonds eten en drinken voor tv is vaak een gewoonte waarbij je niet meer stilstaat. Meestal zorgen deze hapjes en drankjes ongemerkt voor heel wat calorieën. Tenzij je natuurlijk gaat voor vers fruit of stukjes rauwe groenten. 
 6. Beperk alcohol
  Een avondje stappen is voor sommigen pas geslaagd als het rijkelijk is overgoten met alcohol. Een extraatje is uiteraard geen probleem zolang het geen dagelijkse gewoonte wordt. En ook op de avond zelf is het afwisselen van een glas alcohol met een glaasje water een slimme keuze. Water bevat geen calorieën en zorgt voor een verzadigingsgevoel.
 7. Eet vlees met mate 
  Een heerlijke steak of côte à l’os hoeft niet meteen 300-400 gram te wegen om te smaken. Een dagelijkse portie van 100 tot 150 gram vlees of vis volstaat.

Lees ook: Met welke sporten kan je best buikvet verliezen?

Bron:
www.kilootjeminder.be
https://www.gezondheidsnet.nl


Laatst bijgewerkt: september 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram