Atherosclerose: sluipmoordenaar die jaarlijks 23.000 slachtoffers maakt

In dit artikel
Atherosclerose: sluipmoordenaar die jaarlijks 23.000 slachtoffers maakt

dossier

Bij slagaderverkalking of atherosclerose verdikt de wand van slagaders en worden bloedvaten nauwer, waardoor de functie van het vaatstelsel vermindert. Het is de belangrijkste oorzaak voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Er lijden naar schatting minstens 750.000 Belgen aan atherosclerose, en jaarlijks kost het 23.000 Belgen hun leven.

Naar slagaderverkalking verwijst men over het algemeen als aderverkalking, maar in feite is die benaming niet correct. Een afwijking aan de ader is meestal niet ernstig (bijvoorbeeld spataders), maar aan de slagader wel. Vooral als het gaat om de kransslagader die bloed vervoert naar de hartspier. Als de kransslagader wordt afgesloten, krijg je een hartinfarct.

Lees ook: Spataders: oorzaken, behandeling en hoe voorkomen?

Wat is atherosclerose of slagaderverkalking?

123M_slagader_trombose_2022.jpg
Bij atherosclerose gaan de slagaders dichtslibben. Twee processen zijn hiervoor verantwoordelijk: in de wand van de bloedvaten worden vetten opgehoopt, waardoor de binnenste laag van het bloedvat beschadigd raakt en “plaques” ontstaan: vetknobbels die de bloedvatholtes smaller maken. Een tweede factor is dat de vetophopingen kunnen verharden. Daardoor worden de vaten uiteindelijk ook harder en stugger. Door de combinatie van deze processen vermindert de bloedtoevoer naar weefsels en organen.

Atherosclerose is in principe onderdeel van een normaal verouderingsproces, maar slechte leefgewoonten zullen dit proces stimuleren. Het gaat dan onder meer om roken, veel stress, het eten van te veel verzadigde vetzuren en weinig meervoudig onverzadigde vetzuren, bovenmatig alcoholgebruik en weinig lichaamsbeweging. Ook aandoeningen als diabetes, hypertensie (verhoogde bloeddruk) en hyperlipidemie (een stoornis in de vetstofwisseling) kunnen een rol spelen.

Lees ook: Waarom is wandelen zo gezond?

Symptomen atherosclerose

De symptomen van atherosclerose hangen af van welke slagaders zijn aangetast:

  • Als je atherosclerose in je hartslagaders hebt, kan je last hebben van pijn op de borst of druk op de borst (angina), kortademigheid of hartritmestoornissen.
  • Als de slagaders naar je hersenen zijn aangetast, zijn de symptomen mogelijks: plotse gevoelloosheid of zwakte in armen of benen, moeite met spreken, tijdelijk verlies van het gezichtsvermogen in één oog of verslapping van de spieren in je gezicht. Dit wijst op een voorbijgaande ischemische aanval die zonder behandeling kan uitmonden in een beroerte.
  • Als je atherosclerose in de slagaders van je armen en benen hebt, kan je symptomen van perifere vaatziekten vertonen, zoals pijn in de benen bij het lopen (claudicatio).
  • Bij atherosclerose in de slagaders die naar je nieren leiden, ontwikkel je hoge bloeddruk of nierfalen.

Lees ook: Hartinfarct: herken de signalen

Behandeling atherosclerose

Het beste is om het hart- en vaatstelsel in goede conditie te houden door gezond te leven: gezonde voeding, lichaamsbeweging en niet roken. Deze leefgewoontes zullen geen blokkades opheffen, maar het is bewezen dat ze het risico op hartaanvallen en beroertes verlagen.

In sommige gevallen kan men slagaders opereren. De chirurg kan bijvoorbeeld een bypass op het hart aanleggen die het bloed langs de vernauwing of afsluiting leidt. Een andere optie is een vaatprothese, een bloedvat uit kunststof dat het beschadigde of verstopte gedeelte van de slagader vervangt.

In geval van een te hoge bloeddruk kan de arts geneesmiddelen voorschrijven.

Lees ook: Wat zegt de kleur van een brood over de voedingswaarde?

Bronnen:
https://www.hartwijzer.nl
https://www.uzleuven.be
https://www.seniorennet.be

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram