Wat doet stress met je lichaamsgewicht?

In dit artikel
Wat doet stress met je lichaamsgewicht?

dossier

Sommige signalen van stress zijn direct merkbaar, denk maar aan gespannen spieren en hoofdpijn. Een stresssymptoom waar je misschien niet meteen aan denkt en dat zich langzamer manifesteert, is gewichtstoename. Onze hormonen spelen hierbij een belangrijke rol. 

Lees ook: Wat doet stress met je lichaam op korte en lange termijn?

Waarom verdikken we door stress?

Getty_stress_spiegel_dik_gewicht_2023.jpg

© Getty Images

Wanneer je stress ervaart, zal je lichaam hierop reageren door de cortisolspiegel te verhogen. Zo maakt het zich klaar om te ‘vechten of vluchten’. Dat cortisolhormoon is een stresshormoon dat wordt afgegeven door de bijnieren bij bedreiging. Eenmaal de bedreiging er niet meer is, zal je cortisol weer afnemen. Maar als er continu stress aanwezig is, dan blijft ook je cortisolniveau hoog. Een neveneffect van cortisol is dat het je eetlust opwekt. Veel mensen reageren dan ook op chronische stress door te grijpen naar ‘comfortfood’: zoete en vette voedingsmiddelen.  

Wanneer iemand met een hoge cortisolspiegel te veel calorieën inneemt, dan zullen die calorieën zich afzetten rond je middel. Je zal dus meer buikvet krijgen. Ons metabolisme zal bovendien trager werken onder stress en ook het insulineniveau zal toenemen. Personen die onder langdurige stress staan, zullen daardoor minder calorieën verbranden.

Stress kan er ook op andere manieren voor zorgen dat je zwaarder wordt. Als je stress hebt, vraagt dat namelijk veel energie van je lichaam. Je bent dus makkelijker vermoeid, en wie moe is heeft ook minder moed om gezond te eten en te sporten. Als stress je daarnaast ’s nachts wakkerhoudt, zal niet alleen je cortisolhormoon stijgen, maar ook ghreline, het hongerhormoon. Dit resulteert alweer in een grotere drang om te eten.

Lees ook: Stress: het verschil tussen gespannen en overspannen zijn

Lees ook: Waarom val je niet af, ook al sport je 3 keer per week?

Wat kan je doen?

Als je je enkel richt op gewicht verliezen zonder ook stress aan te pakken, dan zal dit niet veel uithalen. Je kan het best met je huisarts een plan van aanpak bespreken. Je arts kan je aanraden om samen te werken met een diëtist die gespecialiseerd is in stress en afvallen. Hij of zij kan een uitgebalanceerd voedingsplan ontwikkelen dat past bij jouw behoeften.
Daarnaast is het cruciaal dat je werkt aan stressreductie. Enkele tips:

  • Ga een half uurtje sporten
  • Trek de natuur in
  • Breng tijd door met vrienden
  • Vraag een familielid om hulp
  • Probeer meditatie of yoga
  • Mijd cafeïne en alcohol
  • Zeg ‘nee’ tegen zaken die je stress geven
  • Probeer mindful te eten: wees je bewust van je gevoelens tijdens het eten

Je arts kan ook voorstellen om samen te werken met een psycholoog of therapeut. Samen kunnen jullie strategieën ontwikkelen om je stress te beheersen.

Tot slot kan je arts medicatie voorstellen als je stress gerelateerd is aan chronische angst of depressie.

Lees ook: Buikvet verbranden: hoe krijg je die buik weg?

Lees ook: Te weinig slapen maakt (je buik) dik

Bronnen:
https://www.gezondheidsnet.nl
https://www.healthline.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram