Hoe gebruik je een aerosol of puffer bij je baby?

dossier

Bij aerosols worden geneesmiddelen door een toestel verneveld, zodat je kindje de damp kan inademen via zijn neus of mond, om zo kortademigheid (een ‘krakende’ of ‘piepende’ ademhaling) of bepaalde aandoeningen te behandelen. Al moeten ze dan wel juist gebruikt worden, en daar knelt het schoentje vaak.

Wat is het verschil tussen hoestsiroop en aerosols?

minimi_aerosol_puffer_kind_longen.jpg
In tegenstelling tot een hoestsiroop werken inhalatiemedicijnen wel rechtstreeks in op de slijmen in de luchtwegen. Een kind jonger dan twee jaar mag trouwens geen hoestsiroop krijgen, omdat het de kans op wiegendood versterkt.

Inhalatiemedicijnen worden over het algemeen voorgeschreven voor KNO-aandoeningen zoals een verkoudheid (RSV), angina, keelontsteking (faryngitis) en sinusitis en bij longaandoeningen als bronchitis, bronchiolitis en astma. Ze voorkomen vernauwing of spasmen van de bronchiale spieren, en helpen bij het verlichten van ongemak of zelfs ademnood. Daarnaast zijn ze ook nuttig bij de behandeling van bepaalde genetische ziekten zoals cystic fibrosis (taaislijmziekte of mucoviscidose). Corticosteroïden en antibiotica kunnen ook via inhalatie worden toegediend.

Lees ook: Wat kan je doen als je kind keelpijn heeft?

Soorten inhalatoren

Dosisaerosol: wordt in de volksmond ook wel ‘puffer’ genoemd. Om ervoor te zorgen dat de medicatie effectief de longen van kindjes bereikt, en niet alleen de mond, keel of maag, heb je een zogenaamde voorzetkamer met neus-mondmasker nodig. Puffen zelf duurt maar enkele seconden.

Vernevelapparaat: in de volksmond een ‘aerosoltoestel' genoemd. In vernevelaars is het inhalatiemedicijn opgelost in water en wordt het toegediend in een nevel door middel van een mondstuk of een neus-mondmasker. In vergelijking met puffen kost aërosol meer tijd, gemiddeld een kwartier.

Daarnaast heb je ook nog een droogpoederinhalator. Het poeder moet voor elke dosis gebruiksklaar gemaakt worden en daarna in één of meer inademingen worden geïnhaleerd. Omdat het voor kindjes jonger dan 7 jaar niet evident is om ‘juist’ te inhaleren, geven artsen de voorkeur aan aërosols en puffen.

Lees ook: Wat kan je doen als je baby of peuter vaak hoest?

Lees ook: Wat kan je doen als je kind ’s nachts blijft hoesten?

Dosisaerosol bij een baby (puffer)

Hoe gebruik je een dosisaerosol (puffer) met voorzetkamer en masker?

Er zijn verschillende modellen van voorzetkamers op de markt, maar het gebruik is nagenoeg hetzelfde:
- Eerst schud je enkele keren met de puffer krachtig op en neer.
- Verwijder dan de beschermdop en schuif die in de daarvoor voorziene opening van de voorzetkamer.
- Zorg dat het maskertje aan het andere uiteinde is bevestigd, en dat je kindje klaar zit voor de inhalatie.
- Houd de puffer verticaal en druk op de verstuifknop.
- Je hebt dan ongeveer een halve minuut de tijd om het masker over de neus en mond van je kindje te houden.
- Laat hem 20 à 30 seconden in- en uitademen (het klepje zou zeker 5 keer moeten openen).

Verstuif nooit meer dan 1 dosis per keer in de voorzetkamer. Geef je kindje ook altijd wat te drinken na het puffen om schimmelinfecties in de mond te vermijden.

De instructies voor het correct gebruik van de inhalatiemedicatie zijn beschikbaar als filmpje op de website www.astma-en-allergiekoepel.be.

Hoe weet je of je puffer leeg is?

Sommige puffers hebben een teller. Bij andere types kan je een beetje verstuiven tegen een spiegel of een zwart doekje. Als er geen witte neerslag meer te zien is, is de spuitbus leeg. Bij nog andere types kan je het metalen buisje uit het plastic omhulsel halen en in een bakje water leggen. Komt het bovendrijven? Dan is de puffer leeg.

Hoe reinig je een voorzetkamer?

Voor het eerste gebruik en nadien wekelijks moet je de voorzetkamer demonteren en in lauw water met zeep laten weken gedurende een kwartier. Afdrogen doe je beter niet, laat alle onderdelen gewoon drogen op een propere handdoek.

Lees ook: Heeft mijn kind astma?

Aerosol bij baby of kind

Hoelang?

Kinderen tot vier jaar gebruiken een aërosol best met een goed aansluitend masker op maat. Van zodra ze efficiënt door de mond kunnen ademen, kan je een mondstuk gebruiken. Één beurt duurt liefst een kwartier, maar een tiental minuten is ook oké. De frequentie en medicatie wordt voorgeschreven door de arts. Het kan zijn dat de medicatie moet worden aangelengd met fysiologisch water.

Tips voor aerosol

Veel kindjes vinden het eng om zo’n dampend masker op te zetten, dus probeer ze af te leiden op elke mogelijke manier. Je kan gerust een tutje gebruiken in het masker of slapend aërosol geven. Huilt je kindje hevig? Dan hou je er beter mee op, want op zo’n moment aërosol geven heeft geen nut. Je dient de aerosol trouwens best toe vóór de voeding, want erna hoest je kindje de losgekomen slijmpjes op. Vergeet ook nu weer niet wat te drinken te geven na het aerosollen om schimmelinfecties in de mond en een kriebelhoest te vermijden.

Hoe reinig je een aerosoltoestel?

Demonteer en spoel de set na elk gebruik af onder stromend water en laat dan opdrogen op een propere handdoek. Zorg dat de medicatieresten zeker weg zijn. Het is ook aangeraden om de set geregeld grondig te reinigen door de set een vijftal minuten in warm water met zeep te laten weken en nadien te desinfecteren.

Bronnen:
www.gezondheidenwetenschap.be
www.cyberpoli.nl
www.henw.org
www.azdelta.be
www.azsintjozef-malle.be
www.mariamiddelares.be


Laatst bijgewerkt: december 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram