Hebben (huis)dieren ook een coronavaccin nodig?

123m-dieren-hond-kat-10-7.jpg

nieuws Recent liet Rusland weten dat het ook een vaccin heeft ontwikkeld om dieren te beschermen tegen het coronavirus. Voor huisdieren, zoals honden en katten, lijkt een vaccin echter niet dringend te zijn, omdat ze niet veel last hebben van de ziekte en die ook normaal niet doorgeven aan mensen. Voor onder meer nertsen en gorilla’s zou een vaccin wel een groot verschil kunnen maken.

Er worden al sinds het begin van de pandemie vragen gesteld over de kwetsbaarheid van dieren voor COVID-19. Maar gelukkig lijkt het nu alleszins duidelijk dat huisdieren niet echt in gevaar zijn. Het aantal gekende gevallen van besmette honden en katten ligt heel laag en de getroffen dieren hadden ook maar heel weinig last van de ziekte. Er werd ook vastgesteld dat ze zeer waarschijnlijk door hun baasje werden aangestoken. Omgekeerd zouden huisdieren mensen niet besmetten, zodat ze voorlopig geen belangrijke rol spelen in de verspreiding van de virus.

Er is dus geen haast bij, maar misschien zal het in de toekomst toch nodig zijn om onze trouwe viervoeters te vaccineren. Want als het virus zich blijft verspreiden onder dieren, bestaat volgens experts het risico dat er zich een gemuteerde variant ontwikkelt. Als mensen dan uiteindelijk toch met die variant besmet zouden worden, zou dit opnieuw een ernstig gevaar voor de volksgezondheid kunnen vormen.

Lees ook: Thuis gasten ontvangen tijdens de pandemie: zo houd je het veilig

Problemen in nertsenkwekerijen
Van andere dieren is wel goed bekend dat ze kwetsbaar zijn voor COVID-19, met nertsen als het beste voorbeeld. Op verschillende plekken in de wereld zijn nertsen ziek geworden in nertsenkwekerijen, waar ze voor hun pels worden gefokt. De ziekte kan zich goed verspreiden in deze bedrijven, aangezien de dieren er dicht opeen leven. Er zijn ook gevallen bekend van medewerkers in nertsenkwekerijen die besmet werden. Daar komt dan nog eens bij dat er potentieel gevaarlijke varianten van het coronavirus zijn aangetroffen in nertsenbedrijven. 

Wereldwijd heeft de sector van nertsenkwekerijen daarom heel zware klappen gekregen. De Deense regering maakte de meest drastische beslissing: ze liet alle nertsen in het land, zo’n 17 miljoen dieren, afmaken. In Nederland was er al een sluiting van de nertsensector voorzien voor 2024, maar die werd drie jaar vervroegd, zodat er in ons buurland nu al geen nertsen meer worden gekweekt. Ook de Vlaamse nertsenbedrijven stopten voorlopig hun activiteiten, maar kunnen mogelijk later weer opstarten. In Vlaanderen wordt de sector namelijk pas eind 2023 een verbod opgelegd.
Zorgen over gorilla’s
Experts maken zich eveneens zorgen over de gevolgen van de coronapandemie op mensapen, in de eerste plaats op gorilla’s. Het is geweten dat gorilla’s vatbaar zijn voor luchtwegaandoeningen overgedragen door mensen en er zijn ook al enkele gevallen bekend van gorilla’s die COVID-19 kregen. Sommige experts vrezen dat het coronavirus een ernstige bedreiging kan vormen voor deze kwetsbare populatie. 

Hoewel het voor uw huisdieren op dit moment dus niet nodig is, is een coronavaccin voor bepaalde andere diersoorten wel goed nieuws. Het is ook niet alleen Rusland dat hierop inzet. Ook onder meer een Amerikaans farmaceutisch bedrijf, Zoetis, is volop bezig met de ontwikkeling van een coronavaccin voor dieren. 

Bronnen:
https://www.vrt.be
https://www.bbc.com
https://www.sciencemag.org
https://www.livescience.com
https://www.forbes.com
https://www.volkskrant.nl
https://vilt.be

Lees ook: Gevaccineerd tegen COVID-19, en nu?

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram