Gevaccineerd tegen COVID-19, en nu?

Laatst bijgewerkt: maart 2021
123-vaccin-10-16.jpg

nieuws De vaccinatiecampagne tegen COVID-19 draait intussen op volle toeren. Nu meer en meer mensen hun coronaprik kregen, rijzen enkele vragen. De drie meest voorkomende hebben we hieronder vermeld, en uiteraard beantwoord.

Moet je je nog aan de huidige maatregelen houden als je gevaccineerd bent?
Ja. Pas als meer dan 70% à 80% van de bevolking is gevaccineerd, hebben we weer controle hebben over het virus en de verspreiding ervan. In tussentijd zullen, naarmate het aantal gegeven vaccins stijgt en het aantal besmettingen daalt, wel al een aantal versoepelingen mogelijk zijn.
Kan je nog besmet raken als je gevaccineerd bent?
Na de eerste dosis heeft je lichaam een kleine twee weken nodig vooraleer antistoffen worden aangemaakt. In die periode ben je dus nog niet beschermd tegen het coronavirus. Als je drager bent van het virus op het moment van de eerste vaccinatie, kan de ziekte kort na de eerste prik wel nog doorbreken. Heb je de twee vaccins ontvangen, dan ben je voor zo’n 90 procent beschermd. 
Kan je anderen nog besmetten als je gevaccineerd bent?
Het vaccin bevat geen virusdeeltjes, je zal dus niet positief testen na vaccinatie. Het vaccin zorgt er wel voor dat je immuunsysteem gestimuleerd wordt, zodat je lichaam het virus herkent en je afweermechanisme snel in werking treedt als het in de toekomst je lichaam probeert binnen te dringen. Dat zorgt ervoor dat het aantal dagen waarop je besmettelijk bent sterk wordt ingekort. Uit recente cijfers blijkt dat het vaccin inspeelt op klachten als niezen en hoesten, wat de kans op transmissie verkleint. Bovendien wijzen de eerste gegevens erop dat als je gevaccineerd bent en met het virus in contact komt, de virale lading met een factor 4 vermindert. Dat wil zeggen dat de vaccinatie effect heeft op de besmettelijkheid. Dit wordt nu verder onderzocht.

Bron:
www.laatjevaccineren.be

Lees ook: Zo wordt een vaccin ontwikkeld en getest


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram